4. dan: zanimivosti

Mislimo, da se nam vsem pocedijo sline, ko pomislimo na palačinke in vaflje. Še sreča, da imamo na šoli teden palačink in da jih bomo jutri tudi pekli. Palačinke boste najbrž zavonjali že ob vstopu v šolo, deliti pa jih bomo začeli šele v prvem glavnem odmoru. Seveda velja pravilo, kdor prvi pride, prvi melje, vendar vas lepo prosimo, da se ne prerivate in da sprva vzamete le eno palačinko, da jih bo za vse dovolj. Seveda, sploh ne dvomimo, da bo šlo vse kot po maslu, tako kot pri kavi. 🙂

Kot je zanimiv njihov okus, pa so zanimiva tudi nastanek, zgodovina in njihova nekatera dejstva. Danes vam jih predstavljamo nekaj najbolj zanimivih.

Palačinke so tako popularno, da imajo celo svoj praznik. Ta mednarodni dan palačink je vsako leto dan pred pepelnično sredo. In kaj se počne? Kaj drugega kot poje veliko palačink.

Palačinke so oboževane že nekdaj, a vendar se je prvi zapisani recept pojavil šele v 15.stoletju. Pojavil se je v angleški kuharski knjigi in takrat se je začela zgodba palačink.

Vsi bi seveda radi poskusili največjo palačinko na svetu, vendar je bila ta pečena let 1994 v mestu Rochdale. Merila je 15 metrov, težka pa je bila kar tri tone. Ob tem se vsem pocedijo sline, ampak ima to tudi slabo plat, kajti vsebovala je kar 2 milijona kalorij.

Z obračanjem palačink pa so tudi postavljeni svetovni rekordi. To je za nekatere zelo zabaven šport. Najbolj navdušen ljubitelj palačink je pretekel maraton, pri čemer je nenehno obračal palačinke. In to kar tri ure!!

Dean Gould, pa je podrl rekord za 349 obratov palačink v 2 minutah.

Najvišji met palačinke pa znaša kar 329 centimetrov.

Za ljubitelje palačink so bili tudi ustanovljeni razni klubi, v katerih pa so se znašli nekateri zelo slavni umetniki. Med njimi tudi William Shakespeare, ki jih je tako zelo oboževal, da jih je vključil v nekatera svoja dela.

Najboljše so tiste mehke, puhaste palačinke. Danes za to uporabljamo sodo bikarbono, vendar včasih ko tega še niso imeli, so uporabljali kar sveže zapadli sneg.

Palačinke naj bi prinašale tudi srečo. V Franciji imajo navado, da se med obračanjem palačinke dotaknejo ročaja ponve in si nekaj zaželijo, med tem pa v drugi roki stiskajo kovanec. Boste poskusili tudi vi?

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
4. dan: zanimivosti, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja