Zrcalna maska – mešanica Alice v čudežni deželi in Labirinta

Fantazijska drama Zrcalna maska (MirrorMask) vas bo popeljala v sanjski svet, poln zamaskiranih tujcev, nevarnih sfing, kamnitih velikanov, letečih knjig, temne in svetle kraljice ter boja za lasten obstoj in za obstoj Mesta luči.

 

Zgodba

Helena (Stephanie Leonidas) je petnajstletna najstnica, ki živi in dela v cirkusu, ki ga vodita njena starša. Zaradi želje po drugačnem resničnem svetu se zateka v sanjski svet, ki ga ustvarja s črnilom na liste papirja.Po burnem prepiru Helene s svojo mamo (Gina McKee) ta omedli in odvedejo jo v bolnišnico na preiskave. Ko Helena izve, da bo njena mati potrebovala operacijo, se počuti krivo in se v sanjah zateče v navidezno nerealni svet.

Tam spozna žonglerja Valentina (Jason  Barry), ki jo vodi skozi Mesto luči. Heleno zamenjajo za Princeso teme in jo odvedejo k vrhovnemu ministru v palačo, kjer ji ta razloži, da je princesa ukradla čar Kraljice luči.

Čar je, kot izvemo pozneje, Zrcalna maska, ki je tudi vir moči Kraljice luči. Kraljica počasi umira in zaradi vedno večjega vpliva Kraljice teme se po mestu širi tema. Helena je tako edina, ki je zmožna poiskati zrcalno masko. Kmalu odkrije, da ji okna, ki jih je narisala na svojih slikah, omogočajo, da skozi okna hiš vidi v svoje stanovanje. Tam vidi dvojnico, ki se obnaša popolnoma drugače kot ona, in ko se njena dvojnica zave Helenine prisotnosti, začne počasi trgati in uničevati risbe, s tem pa tudi Helenin sanjski svet.

Valentine zaradi denarja izda Heleno Kraljici teme, ki jo zamenja za svojo hčerko in Heleni zmrači um, misleč, da je Princesa teme. Zaradi slabe vesti se Valentine vrne in Heleno zbudi iz spanca. Skupaj najdeta Zrcalno masko in pobegneta v leteči hiši. Helena spozna, da je njena dvojnica v resnici Princesa teme, ki je s pomočjo Zrcalne maske vstopila v njeno realnost z željo, da se reši vpliva svoje matere, Kraljice teme.

Princesa uniči še preostanek Heleninih risb in jih s strehe vrže v zrak, misleč, da je končno svobodna. Toda Helena je risbo narisala tudi na zadnjo stran strešnih vrat in prav ta ji omogoča, da princeso nažene nazaj v njen svet in da se Helena vrne nazaj k svojim staršem.

Sočasno se zbudi tudi Kraljica luči in spet se vzpostavi ravnotežje. Ko se Helena vrne v stanovanje, izve, da je bila operacija njene matere uspešna in v cirkusu spozna mladeniča, ki je izredno podoben Valentinu.

Komentar

Film in zgodba te popeljeta v sanjski svet, v katerega pobegne Helena. Če vas zgodba ne navdušuje in se vam zdi nesmiselna ter se niti za kanček ne dotakne vaše duše, potem moram priznati, da nimate umetniške žilice. Če pozabimo zgodbo, je sam svet, ki je pol resničen in pol narisan, umetnija zase. Ogromno je namišljenih bitij – od plavajočih rib po zraku do mačk, ki jedo knjige, in kamnitih velikanov. Ne smemo pozabiti knjig, na katerih lahko potuješ, skrivnostnih ulic in spektakularnih palač – vse to ponuja nove ideje za ustvarjanje.

To je film, ki v tebi vzpodbudi domišljijo in te pripravi k ustvarjanju in razmišljanju. Za samo zgodbo se skrivata simbolni pomen in razmišljanje vsakega najstnika, ki želi pobegniti v svoj svet pred diktatorskimi starši in občutkom nemoči nad svojim lastnim življenjem.

Po pomenu in ideji spominja na Alico v čudežni deželi, čeprav je Alica stara le devet let, Helena pa jih ima petnajst.

Mogoče se vam bo zdela Helenina zgodba neprimerna za njena leta, a se lahko po mojem mnenju z njo poistoveti precejšnje število najstnikov, ki so starejši od nje.

Simbol se skriva tudi v Zrcalni maski, saj bi lahko rekli, da je Princesa teme njena temna polovica, Kraljica luči in vrhovni minister pa na videz spominjata na njene prave starše. Helena se mora soočiti s sama sabo, da najde pot nazaj v svoj svet, kamor je pobegnila zaradi materine bolezni.

Tudi glasba, ki jo je napisal Iain Ballamy, filmu doda poseben čar.

Priporočam pesem Iaina Ballamyja Close to you:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=re-6eOhrejE[/youtube]
Trailer filma Zrcalna maska:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=swrcKRVgeGI[/youtube]