Znana zmagovalca natečaja za Naj kratko zgodbo GCC

Začetek letošnjega decembra je na Gimnaziji Celje – Center tudi letos kulturno obarvan. V znamenju Tega veselega dneva kulture, ki ga praznujemo 3. 12., na datum rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, smo tudi letos podelili Prešernova priznanja za kulturno dejavnost na šoli in zunaj nje.

V letošnjem letu mineva 90 let od smrti znanega slovenskega pesnika, kritika in publicista Srečka Kosovela. V znamenju njegovega življenja in pesnjenja je potekala tudi današnja prireditev. Dijaki GCC so skozi deklamacijo Kosovelovih pesmi prikazali življenje prehitro umrlega umetnika. Današnji nastopajoči so nas s čustvi nabitim nastopom popeljali v nek drug svet, stran iz monotonega vzdušja, ki ga ponuja šolska telovadnica.

Vrhunec prireditve pa je bila zagotovo razglasitev zmagovalnih zgodb letošnjega natečaja za Naj kratko zgodbo. Po mnenju dijakov je najboljša kratka zgodba postala Pokopališče sveta, napisal jo je Aljaž Primožič, 1. b. Po mnenju strokovne komisije pa je zmagovalka natačeja postala Ana Logar, 3. i, z zgodbo Nepremičninski agent posebne sorte.

Letošnjemu, že osmemu, razpisu za najboljšo kratko zgodbo je prisluhnilo 12 dijakinj in dijakov. Profesorice Ljuba Koprivc Bertoncelj, Tanja Tratenšek in Irma Vrečko smo jih z veseljem in zanimanjem natančno prebrale in kot vsa leta doslej ugotovile, da je večina zgodb slogovno in zgradbeno spretno napisanih ter da so tematsko raznolike – upovedujejo tako značilne najstniške teme prijateljstva, ljubezni, razočaranja, kot znanstvenofantastične, socialne, celo pravljične teme.

Dijaki so z glasovanjem izbrali svojo zgodbo. Prepričala jih je apokaliptična skica Pokopališče sveta Aljaža Primožiča iz 1. b.

Mentorice pa je pritegnil preplet pravljičnega in stvarnega v zgodbi Nepremičninski agent posebne sorte Ane Logar iz 3. i razreda.

Pripoved je stkana iz na videz banalnih motivov (služba že nekoliko utrujenega nepremičninskega agenta, hiše in hišice, ki jih ponuja, težavni in zabavni kupci) in pravljičnega poslanstva tega agenta – izbranca s posebno nalogo, ki mu jo je naložila usoda in ki mu jo pomaga uresničevati zabaven pomočnik. Zgodbo oblikujejo pozitivna sporočila, da se dobro vrača z dobrim in da potrebujemo za uresničitev svojega poslanstva na tem, večkrat absurdnem, svetu zveste pomočnike, somišljenike, ki nas potolažijo tudi, ko se zavemo, da se moramo za samoosmislitev marsičemu tudi odreči. Pritegnili so nas tudi napetost in nepredvidljivost zgodbe, svojevrsten humorni, šegavi ton pripovedi ter slikovit, živ, izčiščen slog.

Soglasno smo se odločile, da je zgodba o pravljičnem nepremičninskem agentu letošnja naj zgodba.

Nagrajenca sta prejela plaketi in knjižni nagradi, preostali pisci (Zala Črepinšek, Sara Sakić, Nina Lana Vidmar, Hana Urankar in Adrijana Flego iz prvih letnikov ter Tanja Goltnik, Tilen Letner, Sara Vrečko in Alina Špan iz tretjih letnikov) pa simbolična darilca.

Nagradili smo tudi Vito Trkulja, ki je bila izžrebana med dijaki, ki so glasovali.

Irma Vrečko, prof.

 

Iskreno čestitamo obema zmagovalcema natečaja, vsem ostalim sodelujočim in 33 letošnjim dobitnikom Prešernovih priznanj.

Kultura je nekaj, kar se mora tudi po mnenju našega ravnatelja, ki je nagovoril današnje občinstvo, odražati v nas na vsakem koraku.

Zato, dragi bralci, vas tudi mi pozivamo h kulturno preživetemu decembru in tudi življenju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja