ZLATA MEPI ODPRAVA V WALESU

“VSEM NAM JE USPELO!”

26 MEPIjevcev je med 18. in 22. 7.. uspešno prestalo in zaključilo zlato kvalifikacijsko odpravo na področju waleškega nacionalnega parka Snowdonia. To je druga generacija MEPI zlatnikov  z Gimnazije Celje – Center, ki se je po zlato priznanje odpravila v domovino programa Mednarodo priznanje za mlade – v Veliko Britanijo.

Vedela sem, da bo odprava v tujini terjala več. Več truda, več vloženega časa in sredstev. Vsekakor pa si nisem mislila da bo tako težko. Snowdonia se nam je namreč kot popolnoma neznano področje pokazala v vsej svoji specifičnosti. Hladna, granitna pobočja, neskončne travnate planjave in dih jemajoča jezera. Lepih razgledov vsekakor ni manjkalo. So bili pa tudi megleni pogledi izven palerin, sivi oblaki in ogromno dežja. Soočiti smo se morali s popolnoma novimi vremenskimi razmerami, ki jih do sedaj na odpravah še nismo doživeli. Premočeni do kosti smo si pogosto utirali poti skozi visoko praprot, zaraščene kozje stezice, preplazili smo mnoge ograje in premagovali močvirnata pobočja. Kljub vsem potem, ki smo jih prebredli, tudi napačnih, smo na koncu vedno nekako prispeli do začrtanega cilja. Tudi končnega. In kar je najpomembneje, smo iz te izkušnje tudi neizmerno zrasti.

Taja Napret

Leta 2017 je najtežji preizkus zadnje stopnje programa, ki sicer obsega izzive na področju prostovoljstva, rekreativnega športa in veščin na bronasti, srebrni in zlati stopnji, potekal v angleškem Lake Districtu. Tokrat je trasa 80 kilometrske poti, ki so jo dijaki premagali z 20 kilogramskimi nahrbtniki, kompasi in zemljevidi v petih dneh ter v zahtevnih vremenskih razmerah potekala v Walesu, na neznanem in razgibanem terenu izven civilizacije in v neokrnjeni naravni z izjemnimi razgledi v pokrajini Snowdonia. Dijaki so pripravo v celoti načrtovali sami, kondicijsko pa so se na zlato britansko pustolovščino pripravljali na poskusni odpravi v Kamniško-Savinjskih Alpah v začetku julija. Skupino je na poti spremljala tudi mentorska ekipa – prof. Marjeta Brežnik, koordinatorica MEPIja na GCC, mentorja profesorja Alja Pristovšek in Otmar Uranjek ter glavna ocenjevalka Tanja Knez, sicer nekdanja dijakinja GCC, ki je v MEPI vstopila v svojih srednješolskih letih. Po odpravi so si ogledali še nekaj valižanskih znamenitosti in mesto Liverpool.

Kvalifikacijsko MEPI odpravo si bom zapomnil kot še eno nepozabno, zabavno, a ob enem tudi precej zahtevno izkušnjo. Po eni strani se bom odprave v Wales spominjal zaradi deževnega vremena, premočene opreme, razmočenega terena in ne malo vzponov ter ostalih fizičnih naporov. Po drugi strani pa vse zabavne zgodbe in anekdote, ki so nastale po poti, prelepi razgledi ter poti in prijazni ljudje, ki smo jih srečali, odtehtajo ves napor in bolečino, ki jo doživljaš na odpravi. Nekaj dni po odpravi še vedno čutim nekatere posledice, ki jih prinese osemdeset kilometrov dolga pot z dvajset kilogramskim nahrbtnikom, a ko se ozrem nazaj sem nepopisno vesel, da mi je uspelo končati ta tako fizično kot tudi psihično naporen izziv.

Maj Mravlak

Odpravo so zaradi napovedi slabega vremena in precej nevarnega terena začeli dan prej kot načrtovano. To pomeni, da je njihova kvalificijska odprava bila še na stopnji višje, saj je trajala 5 dni, od tega pa so imeli vmesni dan počitka. V zgodnjih jutranjih urah 18. 7. so udeležence prebudili znani zvoki budilke in naznanili začetek 80-kilometrske odprave. Izven civilizacije, na poteh v neokrnjeni naravi, so jih pričakali neverjetni razgledi in prečudovita pokrajina. Vso lepoto je po besedah MEPI-jevcev malce zameglil ves napor, tako fizični kot tudi psihični, s katerim so se soočili v teh 5 dneh. Vsi so mnenja, da je bila to brez dvoma njihova najtežja odprava, ki pa je bila po drugi strani tudi primerna najvišji stopnji programa MEPI. Najhujši se jim je zdel ravno drugi dan, ko jih je od začetne do končne točke spremljal konstanten in močan dež, veter ter razmočen teren. V petih dneh so se soočili z vremenskimi izzivi, strmimi vzponi in spusti, padci, bolečinami, žulji, dobro in slabo voljo. Spanje v šotorih je bilo oteženo zaradi močnega dežja, ki jih je budil prav vsako noč, hoja pa na trenutke neznosna zaradi ogromnih količin vode. Kljub vsemu pa so v ponedeljek, 22. 7., na končno točko odprave prikorakali nasmejani. Sicer izmučeni, a zadovoljni in ponosni, da so opravili to težko in hkrati nepozabno preizkušnjo.

16. julija nas je 26 Mepijevcev z mentorji v Manchestru izstopilo iz letala. Z različnimi pričakovanji smo se odpravili na zadnjo pustolovščino. Štiridnevno, ki je potem postala petdnevna. V angleški pokrajini, kjer poleg 9 milijonov ovac živijo še trije milijoni ljudi, smo se s težkimi nahrbtniki odpravili v  hribovje. Hitro spreminjajoče se podnebje nam je prvi hip postreglo z gosto meglo, naslednji hip so se nam odprli čudoviti razgledi vse do morja, spet drugič nas je skoraj odpihnil veter. Deležni smo bili skoraj vseh oblik valežanskega vremena. Toda vztrajni kot smo, premočeni od nenehnega dežja, utrujeni od hoje in pa veseli ter ponosni, smo po petih dnevih prispeli na cilj. Odprava nam je dala izjemno novo izkušnjo, na preizkušnji sta bili naša vzdržljivost, predvsem pa volja. Vsem nam je uspelo. Zahvala gre pa tudi našim mentorjem, ki so nas spremljali in nam ogromno pomagali pri organizaciji celotne odprave v Wales.

Barbara Lipnik

Zlata odprava v Wales je bila zares ZLATA. Našo skupino smo sestavljali 4 člani, tako kot vsi ostali entuziastični, mladi, drugačni, edinstveni, ampak vsi z istim ciljem. Odprava je bila zares preizkušnja, izkusili smo vse vremenske razmere, se soočili z novim, drugačnim terenom, dokazali svojo vzdržljivost. Ne le da smo dodobra izkusili teren Snowdonie, v dodatnih nekaj dneh smo imeli tudi priložnost, da obiščemo nekaj okoliških znamenitosti. Popeljali smo se na ogled Liverpoola, se sprehajali po plažah, okoliških mestih in raziskali čudovite predele severnega Walesa. Celotna izkušnja je bila neverjetna, na poti smo se ves čas podpirali, skupaj premagali pot in si dokazali, da smo zares zmagovalci. Tako vsak posebej kot tudi kot skupina. Ponosna sem na vse, odprava mi bo za vedno ostala v spominu, skupina pa v srcu. Hvala MEPI.

Sara Vrečko

S končano zlato odpravo so Mepijevci korak bližje formalnemu zaključku MEPI programa. Poleg obveznih aktivnosti s področja prostovoljstva, športa in veščin, se morajo zlata MEPI GCC ekipa, spopasti še z dodatnim izzivom imenovanim Projekt neznani prijatelj, s čimer bodo zaokrožili vsa znanja usvojena v okviru programa, ob koncu pa prejeli priznanje za njihovo vztrajnost in pridobljene vrednote ter znanja, ki močno presegajo okvire formalnega izobraževanja v naši državi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja