Zima zima bela, facebook obnorela …

V oktobru burja, mraz, januarja sončni čas?

Kakšne barve bodo tvoja oblačila te dni?  Dvomim, da bela…. Zakaj?  Kamorkoli se  namreč ozremo, vidimo belo odejo, ki je prekrila pisano jesensko listje in zeleno travo. Na radiu, televiziji, internetu, facebooku … pišejo in govorijo le še o snegu. Nekateri se veselijo smučanja in bordanja, spet drugi uživajo v  prijetnih sprehodih po pravljičnih pokrajinah. Nekateri pa ga preprosto ne marajo; na cestah povzroča vrsto preglavic; noski postanejo rdeči, zebe nas v roke, noge imamo premražene, oblačila so pogosto premočena.

Tako pač je − za poletjem pride zima. Čez pol leta bomo pa  spet tarnali, kako nam je vroče. Ah, nikoli nam ne ustreza! Sicer pa, ali sploh veste, kako nastane sneg?

Kaj je sneg?

Sneg je padavina v trdem stanju, ki nastaja v oblakih − nastaja iz ledenih kristalov, ko je zrak zasičen z vodno paro pod 0 °C. Tedaj vodna para sublimira (takoj preide v trdo stanje). Če je sublimacija postopna, ledeni kristali dobivajo več ali manj pravilno obliko, se pri padanju spajajo in tako nastanejo snežinke.

Kako nastanejo različne snežinke?

Masa ledenih kristalov se z rastjo povečuje in kristali začnejo padati. Med padanjem lahko trčijo v druge ledene kristale ali v oblačne kapljice. Pri trkih majhni delci kristala odletijo in začnejo rasti. Podobno kot pri verižni reakciji število ledenih kristalov hitro narašča. Pri padanju se ti med seboj tudi sprimejo in nastanejo snežinke.

Oblike snežink

Snežinke so v obliki različnih kristalnih zvezdic, ki pa so  pomešane z navadnimi ledenimi kristali. Pri temperaturi zraka, ki je višja od -10 °C, se ti kristali navadno spajajo v obliki kosmov. Njihova velikost je različna, vendar imajo redkokdaj večji premer od 3 do 4 cm. Na njihovo velikost vpliva predvsem temperatura zraka. Čim nižja je temperatura, tem manjše so snežinke. Velike snežinke ali kosmi nastajajo, če vodna para kondenzira pri temperaturi, ki ni dosti pod 0 °C.

(povzeto po: http://sl.wikipedia.org/wiki/Sneg.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja