Ženske, ostanite močne

Mesec oktober je znan predvsem po tem, da se drevesa obarvajo zlato-rjavo in da na zadnjo noč v mesecu prižgemo sveče v izrezljanih bučah. A vendar mesec oktober ni znan le po barvah jeseni, temveč je pomemben tudi za tiste, ki na svojih plaščih nosijo roza pentljo. Ali morda veste zakaj?

Roza pentlja je znak ozaveščanja o raku dojk. Navadno jo nosijo tisti, ki se z rakom spopadajo; ga zdravijo ali se proti njem borijo tudi v smislu ozaveščanja. Vendar roza pentljo lahko nosi prav vsak izmed nas, saj z njo izkazuje spoštovanje vsem tistim, ki se spopadajo s to boleznijo.

Nosi jo tudi bolnica, ki ni želela biti poimenovana.

»Sem žena in mama dveh otrok. Vedno sem verjela v dobro in seveda delujem v skladu s tem, zato svoji diagnozi nisem dovolila, da me potolče. Skozi našo družinsko zgodovino je bil rak vedno prisoten. Za rakom so zboleli moji stari starši, moja mama in oče. Zbolela sem tudi jazRedno sem si pregledovala prsi in hodila na mamografije. Potem pa sem nekega večera v svoji desni dojki zatipala otrdlino. Bila sem v skrbeh, zato sem se naslednji dan takoj naročila na ultrazvok in odšla na pregled k zdravniku. Zdravnik mi stanje dojke ni znal najbolje pojasniti. Sledila je takojšnja biopsija in napotitev v Ljubljano. Izvidi so bili zelo slabi. Diagnosticirali so mi raka na dojki. Sledila je prva operacija, odstranitev celotne dojke in bližnjih bezgavk. Po dveh tednih je  sledila še ena operacija, kjer so mi odstranili vse ostale bezgavke. Po pogovoru z onkologi na ljubljanskem Onkološkem Inštitutu, je sledila še radioterapija in nadaljnje hormonsko zdravljenje, ki bo trajalo še kar nekaj let. Spraševala sem se »zakaj ravno jaz?«! Kar naenkrat ob vsem doživetem srečujem ljudi, ženske, ob katerih sem se naučila, da nisem edina. Naučila sem se, da sem  kamenček na tlakovani poti, ki ga obkrožajo cvetlice. Cvetlice, ki predstavljajo dobre želje in veliko ljubezni s strani družine in prijateljev, zaradi katerih se je ves napor splačal.  Hvaležna sem za vse njihove objeme in tople besede. Hvaležna za vsako njihovo malenkost, ki je še sami včasih niso opazili. Brez njih tega boja tudi ne bi zmogla. Hkrati pa gre ogromna zahvala tudi vsem zdravnikom in delavcem na Onkološem inštitutu!«

Rak dojke je v razvitem svetu eden izmed najpogostejših oblik raka in je zato zelo pomemben zdravstveni problem. Pojavnost v zadnjih desetletjih samo še narašča. Za rakom na dojki pa niso diagnosticirane samo ženske, temveč lahko zbolijo tudi moški.

Tako kot pri vsakem raku, je predvsem pomembno to, da ga zgodaj odkrijemo. Takrat se možnost za ozdravitev bistveno poveča. 

Sam rak pa ne vpliva samo na fizično zdravje pacienta, temveč lahko pusti tudi posledice na pshičnem zdravju.Približno 30 odstotkov bolnikov z rakom ima psihične težave,mnogi potrebujejo psihoterapijo.

Rak sam po sebi ne prizadane samo pacienta, temveč ima tudi velik vpliv na celotno družino in ljudi, ki so osebi blizu. Tem svetujejo naj ne delajo tistega, kar bi sicer sami pričakovali, temveč naj bolnika neposredno vprašajo, kaj potrebuje on.

Oktober tako ni samo mesec zlatorjavih jesenskih barv in čarovnic. Če na ulici srečate osebo, ki bo nosila roza pentljo, boste vedeli zakaj. Morda smo vas spodbudili, da jo nadenete tudi sami. Kot zaključno misel pa vsem ženskam in bolnikom posredujem sporočilo anonimne bolnice, ki se ji iskreno zahvaljujemo za njeno izjavo.

»Drage ženske! Pustite si, da ste ljubljene in močne! Vsem tistim, ki pa se s to boleznijo še spopadate, želim veliko poguma. Zmagale boste!«

A.G.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja