ZASLjEMIMO

V soboto, 11. junija 2016, je pri celjskem Vodnem stolpu potekalo prvo celjsko tekmovanje v slam oz. performance poeziji.

Slam poezija je literarna zvrst, ki se glede na zvrsti navadno uvršča pod liriko. Ta zvrst poezije se je v javnosti pojavila predvsem na odrih, kjer se slam tudi navadno izvaja. Poznamo pesniške dvoboje (tekmovanje v recitiranju) in pa samostojno slam poezijo, ki jo avtor recitira in čim bolje interpretira pred publiko na odru. Seveda pa so med mladimi priljubljene tudi epske zvrsti, s katerimi poeti pripovedujejo o lastnih izkušnjah, se posmehujejo in kritično obravnavajo družbene pomanjkljivosti.

Na tokratnem slam turnirju se je predstavilo kar nekaj zelo izvirnih pesnikov, ki so publiko s svojo satiro spravili do solz ali pa spet drugih, ki so s svojimi izlivi globokih čustev pri marsikomu vzbudili veliko mero empatije. Med nastopajočimi je bila tokrat tudi dijakinja naše gimnazije, Barbara Tadina, ki se je predstavila z dvema pesmima in pri publiki požela velik aplavz. V slam finalu pa sta se tokrat pomerila Mišel Ristov in Kristijan Koželj, glavni organizator tega prekrasnega dogodka v centru mesta. Na koncu je publika odločila, da si zmago (in z njo gajbo zlatega delišesa s svinjskega sejma) zasluži Mišel Ristov, ki je postal zmagovalec prvega slam tekmovanja v Celju.

Barbara pa nam je takole povzela svoje vtise ob svoje prvem slam nastopu.

Vzdušje je bilo res fenomenalno, interakcija med tistim, ki je bil na odru in poslušalci pa popolna. Jaz sem na odru uživala, čeprav je bila sprva seveda prisotna tudi trema. Na odru sem res uživala, ko sem publiki predajala svoj pogled na svet in svoje sporočilo svetu. Prav tako pa se mi zdi, da sem se tudi komisiji zelo prikupila, saj sem bila po njihovih ocenah na tretjem mestu, takoj za finalistoma. Res sem ponosna na svoj prvi slam nastop.

Za glasbeno spremljavo na večernem pesniškem turnirju pa je skrbela mlada glasbena zasedba The Minors, ki jo sestavljajo dijaki prvih in drugih letnikov GCC. Seveda pa že zdaj vabimo vse nadobudne poete, da se udeležijo drugega slam tekmovanja, ki bo potekalo 1. oktobra 2016 v krčmi Špital Za Prjatle v Celju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja