Zanimivosti o vodi, 1. del

Da so se na planetu Zemlja lahko pojavila živa bitja, so morali biti dani pogoji in voda je bila zagotovo eden pomembnejših, če ne kar najpomembnejši. Pogosto rečemo, da je bila vir ali pogoj za življenje na Zemlji.

Kraje, kjer je pritekala na površje, so kdovekdaj poimenovali »izvir« in tako jim pravimo še danes. To je bilo in še vedno je nekakšno »sveto mesto«, saj pomeni »rojstvo« vode.

V njej, ob njej in nad njo so se nato milijone let pojavljala najprej preprosta, kasneje pa vedno bolj zapleteno razvita živa bitja, končno tudi človek kot najvišje razvito, saj misli in govori. Ne glede na oddaljenost teh živih bitij od vode, pa se povezanost med njimi in izvornim habitatom ni nikoli tako pretrgala, da bi lahko katero koli živo bitje obstajalo brez vode.

Zavedanje tega ima jasno sporočilo tudi za človeka 21. stoletja: Uničenje vode bi pomenilo tudi izumrtje vsega živega na Zemlji!

Voda je torej še pomembnejša, kot smo si morda doslej priznavali, saj z njo smo, brez nje pa tudi nas ne bo!

V SSKJ lahko preberemo, da je »voda« samostalnik ženskega spola, ki ga sklanjamo po nepremičnem naglasnem tipu, torej: voda, vode, vodi, vodo, pri vodi, z vodo, lahko pa tudi po mešanem, da je naglas enkrat na osnovi, drugič na končnici, torej: voda, vode, vodi, vodo, pri vodi, z vodo, a to je seveda slogovno zaznamovano, zato slišimo oz. beremo takšne oblike le v kakšni pesmi, npr. (zapoje): Dekle je zajemalo z vedrom vodo, ob bistrem studencu vodico hladno, na vej’ci pa droben je ptiček sedel, takole je deklici pel …

To je torej voda, če jo gledamo s stališča jezika. Seveda pa to ni njen temeljni pomen. Bistvena za človeka in njegov obstoj je voda kot naravna prozorna tekočina brez barve, vonja in okusa. Ima zelo veliko lastnosti: lahko je bistra, čista, globoka, plitva, kalna, destilirana, arteška, talna, motna, mrtva, odpadna, tehnološka, postana, sveža,  mrzla, topla, površinska, podzemeljska, stoječa, tekoča, zdravilna, jezerska, rečna, morska, ta je seveda slana, klorirana, kristalna, trda, mehka, težka, plodova, meteorna, mineralna itd.

Ostanite zdravi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja