Zanimivosti o vodi, 3. del

V resničnem življenju se večina ljudi raje vozi, kot hodi peš, v pravljicah pa lahko gredo zelo daleč – čez devet gora in devet voda.

Majhni otroci si pogosto želijo, da bi bili že veliki, a odrasli jim pogosto govorijo, da bo preteklo še veliko vode, da se jim bo želja uresničila.

Kadar se počutimo dobro, pravimo, da smo kot riba v vodi, če pa nas doleti kakšna neprijetna novica, nam je, kot bi nas kdo polil z mrzlo vodo.

Z vodo se najbolje odžejamo, a vselej je tudi nismo pripravljeni piti in se izgovarjamo, da voda še za v čevlje ni dobra.

Današnji čas je zaznamovan z velikim tempom. Vsem se nekam mudi – kot bi gorela voda.

Vsi vemo, da so sorodstvene vezi zelo močne, pa če to priznamo ali ne, saj kri ni voda.

Če imamo ob sebi zanesljive ljudi, je naše življenje veliko lepše, če pa ljudje ob nas niso ne krop ne voda, težko računamo nanje.

Priznamo ali ne, včasih počnemo kaj izzivalnega ali celi slabega, dokler se ne zgodi nesreča – kot vrč, ki hodi toliko časa po vodo, dokler se ne razbije.

Včasih nas na zunaj tih in miren človek preseneti s čim zelo nepričakovanim – ja, ja, tiha voda pač bregove dere.

V besedni družini s korenom vod- pa najdemo v SSKJ še besede kot vodar, to je človek, ki se ukvarja z vodnogospodarsko dejavnostjo, v nekaterih deželah pa tako imenujejo tudi prodajalca vode;

pa besedo vodarina, to je plačilo za porabljeno vodo;

pa vodarna kot obrat, ki oskrbuje porabnike s pitno in tehnološko vodo;

in voden kot pridevnik, ki se nanaša na vodo, npr. vodna kapljica, vodni padec, vodna pipa, vodna črpalka itd.;

ali voden tudi pridevnik, ki pomeni, da neka stvar vsebuje veliko vode … ali ki je zaradi izgube bistvenih lastnosti manj kvaliteten, bolj voden.

Ostanite zdravi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja