ZANIMIVA IZKUŠNJA KAJE URANIČ

Tretješolka Kaja Uranič se je med 10. in 17. 11. 2018 kot članica slovenske delegacije udeležila simulacije Evropskega parlamenta (MEP – Model European Parliament) v španskem Toledu. Skupaj s kolegi z Gimnazije Kranj in Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer je z mladimi iz cele Evrope razpravljala o perečih problemih ter izzivih evropske družbe ter podrobneje spoznavala ustroj EU.

 

Za Sledko je poslala kratko poročilo o dogajanju v Španiji: »V soboto, 10. novembra, smo z delegacijo iz Slovenije prispeli v Madrid. Prva dva dni smo preživeli na mednarodni šoli San Patricio v Toledu. V soboto smo skupaj s člani komiteja imeli večerni tim building, naslednji dan pa smo si ogledali Toledo in njegove znamenitosti. Popoldne smo preživeli s svojim komitejem in iskali rešitve za dani problem. Komite je  sestavljen iz 14 delegatov, ki predstavljajo svoje države. Zvečer so nas namestili v hostle, nekateri so bivali pri družinah ali v dijaških domovih. Naslednja dva dni smo večinoma preživeli na univerzi – Castilla La ManchaUniversity, kjer smo v ponedeljek zjutraj imeli otvoritev MEP-a, nato pa sestanke komiteja. Zvečer smo imeli čas za druženje in zabavo v mestnem baru Cafe de Tropico.

V torek zjutraj smo imeli zadnji sestanek s komitejem. Popoldne smo imeli nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe. V sredo zjutraj smo se srečali z delegacijo in razglabljali o resolucijah komitejev. Sledilo je lobiranje v vojnem muzeju. Nato smo se lahko sestali s člani komiteja ali pa imeli prosti čas. Četrtek in petek smo preživeli v Madridu. Imeli smo General Assembly v Madridskem kongresu – El Congreso de los Diputados. Vsak komite je predstavil svojo resolucijo, ki jo je celotni zbor sprejel ali zavrnili. Zvečer smo obiskali slovensko ambasado v Madridu in se pogovorili z gospo ambasadorko. Dan smo zaključili v poznih urah.

Ta izkušnja mi je prinesla vpogled v Evropski parlament in način sprejemanja novih zakonodaj. Projekt mi je na vsak način razširil splošno znanje in me dodatno ozavestil o problemih, s katerimi se spopadamo prebivalci EU, ob tem pa sem spoznala veliko novih ljudi in se seznanila z različnimi kulturami.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja