Zamenjaj/daruj obleko, bodi eko in nariši nasmeh sočloveku

December je mesec, ki naravi ponudi čas počitka. Ljudje težko sledimo zakonom narave, saj ravno v tem času še bolj hitimo in želimo do konca koledarskega leta opraviti še več. Želeli bi vas vzpodbuditi, da se za hip ustavimo, da se ozremo okoli sebe in opazimo sočloveka, ki je pogosto v hudi stiski, in naravo. Na naši Gimnaziji Celje – Center bomo od 7. do 21. decembra že peto leto pomagali zbirati hrano za Anino zvezdico, hkrati pa bo v pritličju šole potekala izmenjava rabljenih, a ohranjenih oblačil. Poskrbimo za skrben in čuteč december!

Se ti je že kdaj zgodilo kaj podobnega temu? Zjutraj se zbudiš, odpreš omaro in strmiš v prazno. Po kakšnih 10 minutah pa izrečeš, te že preveč znane besede: »Nič nimam za obleči.« Verjetno je v tem zelo malo resnice, saj je tvoja omara polna oblačil, a ta oblačila niso moderna, tisto krilo ni primerno za ta letni čas, te hlače sem imela že prevečkrat oblečene, tisti pulover je enak sošolkinemu in ga ne bom nikoli več oblekla. Prepričanja, da moramo vedno ustrezati merilom visokih modnih industrij nas vodijo v to, da doma kopičimo obleke nato pa jih zavržemo, nekaterih niti  ne oblečemo. Če si priznamo ali ne, smo potrošniške ovce, ki slepo verjamejo vsem reklamam, ki nam ponujajo material, s katerim bomo bolj priljubljeni in bomo vzbujali zavist. S takimi dejanji škodujemo našemu planetu, saj ni vedno vzrok za onesnaževanje le tisti zavojček čokoladice, ki se ti ga po malici ni ljubilo nesti v smeti in si ga raje odvrgel na pločnik. Tudi tekstil je odpadek in tudi ta ima vpliv na okolje.

Panoga tekstilne industrije povzroča kar 5 do 15 odstotkov celotnega negativnega vpliva na okolje. Velik del onesnaževanja nastane pri gojenju sadik bombaža, ki se jim za doseganje maksimalne rodnosti dodajo pesticidi in umetna gnojila. Ker želimo biti osveščeni potrošniki, naj pri odločanju o nakupu ne prevladuje zgolj ugodna cena. Razmislimo ali ta tekstilni izdelek res potrebujemo ali pa se k nakupu nagibamo predvsem zaradi skrbno načrtovanih marketinških akcij trgovcev, ki nam vzbudijo potrebo po izdelkih. 90 odstotkov odpadnega tekstila je možno reciklirati, zato je pomembno, da se ga znebimo na okolju prijazen način.

V Sloveniji letno zavržemo 17.000 ton odpadnega tekstila. Na ekološki način se ga predela samo 15 odstotkov. Preostanek konča na odlagališčih, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje, saj je tekstil zaradi svoje sestave slabo razgradljiv. Poleg tega pri njegovi razgradnji nastaja metan, ki je 21-krat močnejši povzročitelj segrevanja ozračja kot CO2.

Ali si vedel, da:

  • 1 kg odvrženih oblačil povzroči 52 kg toplogrednega plina, ogljikovega dioksida?
  • bi, če bi vsak prebivalec Zemlje imel samo ene hlače, eno majico in eno jakno, to zneslo 21 milijard kosov oblačil? Če bi ji želeli prešteti, bi za to potrebovali 672 let.

 

Ko bomo naslednjič stali pred policami z oblačili, razmislimo in se pozanimajmo o tem iz kakšnih materialov pravzaprav so oblačila in ali ga bo, ko se ga bomo naveličali, dalo reciklirati ter tako Zemljo prihranili za kakšno molekulo CO2.

To je razlog, da smo se povezale Eko-ninje, ki bomo v letošnjem decembru skrbele za naš planet. Pod mentorstvom profesorice Smiljane Adamič Vasič in s sodelovanjem profesorice Ane Pečnik bomo  izvedle akcijo Iščem novega lastnika. Zbirali bomo rabljena oblačila, zato jih dragi dijaki, pogumno prinesite. Zbirali bomo vse kose oblačil, ne spodnjega perila in nogavic ne. V primeru, da vam bo kakšen kos iz naše izložbe, ki bo stala v pritličju šole, padel v oko, pa ga lahko zamenjate z oblačilom, ki ste ga prinesli. Če nočete oblačil, lahko le prinesete svoja, te bomo z vsemi ostalimi kosi podarili Karitasu, ta pa jih bo razdelil pomoči potrebnim. Pomagajte nam pomagati naši Zemlji in hkrati opraviti še dobro delo za tiste, ki imajo manj od nas, ter tako prispevati k boljšemu jutri.

 

Lep eko- pozdrav

Eko-ninje GCC in organizatorica projekta mag. Smiljana Adamič Vasič

1 Komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja