Zaključek tedna zdravja

Teden zdravja se počasi zaključuje, ostala nam je samo še delavnica na temo SAMOSPOŠTOVANJE z Darjo B. Vesel …

Letošnja vodilna tema tedna zdravja na GCC je samospoštovanje oziroma odgovornost do samega sebe, kar je posebna vrednota, ki se velikokrat izgublja v tistih zunanjih dejavnikih, ki nam prevečkrat narekujejo naš odnos do sebe, ki tako postaja neiskren in odvisen od drugih.

Vabljeni k udeležbi na zanimivo delavnico, na temo samospoštovanje, ki bo v sredo, 11. 4. 2018, v šolski knjižnici (08.45-10.15; 11.00-12.30). Vodila jih bo Darjo B. Vesel.

Delavnice so namenjene razvoju odgovornosti za informirane in manj tvegane odločitve mladih, ozaveščanja tveganj povezanih z uporabo alkohola ter spreminjanja (destruktivnega) odnosa do uporabe alkohola. Dijaki bote igrali vloge in izvajali praktične vaje na temo spoštovanja ter osebne odgovornosti, postavljanja lastnih meja in obvladovanja vrstniških pritiskov. Delavnice so zasnovane interaktivno – spodbujajo diskusijo in aktivno participacijo udeležencev. Med delavnico profesorji in drugi šolski strokovni delavci niso prisotni, da se med udeleženci lažje in hitreje vzpostavi zaupnost.

Vabljeni, zanimivo bo! 😉

Kako pa se je zdel pretekli teden zdarvja (3. – 6. 4.), ki smo ga na GCC izvajali že drugo leto, smo povprašali dijakinjo 4. letnika, Hano Jager:

Teden zdravja, ki ga izvajamo na Gimnaziji Celje – Center, se mi je letos zdel še posebej zanimiv. Na šoli nam je pri organizaciji in pripravi delavnic ter predavanj pomagala naša nekdanja dijakinja Tina Golob, ki pa je vse dijake tudi prijazno povabila k sodelovanju v »Zelenem izzivu«. Vsem prijavljenim dijakom je po elektronski pošti poslala sestavine za pripravo zelenih smoothijev, mi pa smo morali enega od njih vsak dan vključiti v svojo dnevno prehrano in fotografijo smoothija objaviti na Instagramu. Zelene smoothije smo pripravili tudi v šoli in jih ponudili vsem dijakom. Odziv pokuševalcev je bil dober in menim, da je bila to odlična priložnost, da dijakom pokažemo, kako okusni so lahko smoothiji, v katerih se skriva pest špinače ali katere druge zelene listnate zelenjave. 😉
Dijakom je poleg smoothijev bila na voljo v šoli tudi brezplačna zdrava malica. Ti so lahko izbirali med sendvičem s skutnim namazom in zelenjavo, veganskim burgerjem, solatnim krožnikom, polnozrnatimi testeninami in rižoto z jurčki. Mislim, da so prav vsi uživali v zdravi prehrani. 🙂

Poleg hrane, pa je ključnega pomena za dobro počutje vsakega posameznika tudi telesna aktivnost in sprostitev. Vsi dijaki smo si v četrtek med poukom vzeli minuto časa in skupaj izvedli nekaj vaj, katere so vodili razredni športni referenti. Odlična sprostitev in zagon, ki bi ga lahko v šolsko kolesje vnesli večkrat …

Upam, da je teden zdravja navdihnil dijake, da bodo v prihodnje uživali več zelene listnate zelenjave, se več ukvarjali s telesno aktivnostjo ter se s stresom v šoli in na drugih področjih v življenju uspešno spopadali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja