Zakaj nismo strpni?

Ob mednarodnem dnevu strpnosti (16.11.) v javnosti običajno vzroji peščica oseb, ki s prefinjenim in skrajnim čutom zaznavajo naraščajočo nestrpnost v Sloveniji in po svetu. Nestrpnost bi naj bil (po eni izmed definicij) nezmožnost sprejemanja drugačnosti. Pomislite, kako bi izgledali medosebni odnosi, če bi bili vsi kloni?

Človek se v vsakodnevnem življenju sooča z nešteto različnimi oziroma drugačnimi ljudmi in predmeti. Če bi bili vsi na svetu nestrpni, bi se to moralo kazati v vsakdanjem življenju: doma, v službi, v trgovini, pri kosilu, na zmenku ipd. Pa se ne, predvsem zaradi tega, ker nas večina zna sprejemati drugačnost in jo dojema celo kot zaželeno.

Veliko ljudi si nestrpnosti ne prizna, lahko rečemo da so prikrito nestrpni. Kako pa vemo, da smo nestrpni mi ali nekdo kdo drug? Odkrita nestrpnost je neposredna in deluje kot zavračanje, žaljivke, zmerjanje, agresija in nasilje, prikrita nestrpnost pa je posredna in deluje kot ignoriranje, izključevanje, oddaljevanje in odklanjanje.

ZAKAJ SMO NESTRPNI DO …

… BEGUNCEV
Beguncev noče nihče. Več kot polovica Slovencev je naklonjena skrajnim ukrepom, del politike pa celo podžiga nestrpnost in sovraštvo do migrantov in ljudi, ki bežijo pred vojno. Potem, ko smo pred dobrim letom na železniških postajah po Evropi videli napise z dobrodošlico beguncem, smo zdaj priče vse glasnejšemu sovražnemu govoru, nasilnim, z nestrpnostjo do tujcev prežetimi dogodki, vnovičnemu postavljanju mej in zidov. Nestrpnost se kaže zaradi strahu pred terorizmom.

… DRUGAČNIH
Vsi mislimo, da smo popolni, a to ni tako. Mislimo, da so tisti, ki so drugačni, nezaželeni v družbi in do njih imamo različne predsodke, večinoma pa se izkaže, da so čisto ”nedolžne” osebe in živijo enako življenje kot mi. V večini primerov pač sprejemamo samo tisto, kar je vidno navzven …

… RDEČE BARVE
Rdeča barva je spodbudna barva, saj v nas vzbuja čustva in nas motivira k ukrepanju. Spodbuja ambicije in odločnost. Kaže na močno voljo, pogon in vztrajnost. Daje zaupanje tistim, ki so sramežljivi, plahi ali imajo premalo volje. Če nas obkroža prekomerna količina rdeče barve, pa to lahko vodi tudi k nestrpnosti in živčnosti.

… UČENJA
Velikokrat smo nezbrani in nestrpni pri učenju, bodisi zaradi prevelikih pritiskov s strani staršev ali pa zaradi različnih motenj iz okolice, kot je na primer mobilni telefon.

V tem tednu skušajmo biti strpni in prisluhniti drugačnim, saj so mogoče so še boljše osebe, kot ste si kadarkoli predstavljali. Prisluhnimo sočloveku in si pomagajmo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja