Začenja se grozljivi oktobrski čas

Ne boste verjeli! Pred jesenskimi (no, po vremenu sodeč skoraj zimskimi) vrati je težko pričakovana strašna noč čarovnic ali Halloween!
Za nekatere privržence Halloweena  je to čas, ko je pomembno le, kako z raznimi dodatki polepšati sobo,
kako izdelati grozljiv kostum, kje dobiti kakšno veliko bučo, kako se »opremiti« z najboljšimi grozljivkami in kako organizirati najbolj odštekano ter strah zbujajočo zabavo!

 Od tradicije do zabave
Za vse tiste, ki niste najbolj seznanjeni z izvorom tega, sedaj že globalnega praznika, pa je tukaj en ”šnelkurs”:
Noč čarovnic izvira iz starega keltskega praznovanja, imenovanega Samhain,  ki pomeni konec jesenskega žetvenega obdobja. Keltsko novo leto se je pričelo naslednjega dne, 1. novembra, ki pomeni začetek dolge, mrzle zime. Kelti so verjeli, da se na noč pred začetkom novega leta  odprejo vrata onostranstva in pridejo duhovi med ljudi. Da bi privabili dobre, so pred svoje domove nastavili hrano,  medtem ko so hudobne preganjali z maskami. Prižgali so bakle v čast mrtvim, da bi našli pot nazaj v drugi svet, znani pa so bili tudi po iz izdelovanju luči iz korenja in repe, ki so jih pozneje zamenjale nam vsem poznane čarovniške buče.Stoletja kasneje so evropejski imigranti svoje običaje in kostume prenesli v Novi svet, kjer so jih kmalu sprejeli za svoje. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so ameriški otroci že začeli izdelovati kostume in hodili po soseski nabirat sladkarije. V tem času je praznovanje noči čarovnic  povsem izgubilo religiozen pomen in postalo zabaven praznik, kjer so lahko ljudje za en večer postali nekaj nadnaravnega.

Praznovanje preko luže
Večina Američanov  si za noč čarovnic oz. po angleško Halloween nadene grozljive kostume, priredijo veliko zabavo v maskah, izrezujejo buče, gledajo grozljivke ali si pripovedujejo srhljive zgodbe. Otroci gredo ”trick-or-treating”, kar pomeni, da gredo v svojih maskah trkat po vratih v svoji soseščini, ljudje pa jim v zameno dajo bombone, čokolade in druge sladkarije. Na ta večer se vrstijo tudi mnoge zabave, kjer se odvijajo halloween aktivnosti in druge igre, kot so limbo, karaoke, skrivalnice ali lovljenje jabolk oz. apple bobbing.
Noč čarovnic ali Halloween je v Ameriki postala že več kot tradicija, saj je oktober namenjen le tej grozljivi noči. To praznovanje se je razširilo že skoraj po vsem svetu in velja za drugi najbolj komercialno uspešen praznik!

Kako pa je s tradicijo noči čarovnic na naši šoli?
Mogoče ste v preteklih dneh po mestu videli korakati dve srhljivo krvavi dami ali pa kakšno čudno pojavo na praznem hodniku. Brez skrbi, ne dogaja se nič nadnaravnega, pač pa se skupinica umetnikov že navdušeno pripravlja na to strašno noč. Navsezadnje je to le čudovita priložnost, da z izdelovanjem grozljivih kostumov in mračnih poslikav obraza pokažemo svojo kreativnost! Za lažjo predstavo smo se za vas umetniki odločili narediti Halloween photoshooting! Naslednje fotografije so nastale nekega strašnega petkovega popoldneva na GCC-ju.

Čarovnice bodo zaplesale v Šmarju pri Jelšah PRIDI TUDI TI!

Seveda umetniki pridno  upravičujejo svoje ime. Našo ljubezen do grozljivega praznika si lahko ogledate tudi na zabavi, ki jo pripravljamo v sodelovanju s KŠŠO-jem.
PRIDITE ŠE VI!  31.10. ob 18:00, Šmarje pri Jelšah, stara šola, pijača in jedača zagotovljena.
Za vse je torej  poskrbljeno. Veseli bomo vsakogar, ki nas bo počastil s svojo prisotnostjo.
Obstaja pa eno samo pravilo: obvezno je, da ste našemljeni. Izbiro prepuščamo vam, zato sprostite svojo domišljijo in se  preobrazite v svoj najljubši groteskni lik. Ali pa tudi ne.
Pomembno je le to, da se zabavate!

Za konec prilagam še klasičen in legendaren spot Michaela Jacksona – Thriller, brez katerega Halloweena preprosto ni!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4V90AmXnguw[/youtube]

Lep čarovniški pozdrav!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja