Vzgojiteljada 2016

Srečanje dijakov in profesorjev vzgojiteljskih šol Slovenije je letos potekalo na Gimnaziji Celje – Center.

 

Danes, 20. 10. 2016, se je na GCC zbralo več kot 300 dijakov in profesorjev programa predšolska vzgoja 12 slovenskih šol. Vsako leto se v program, ki izobražuje dijake za, tudi po mnenju našega ravnatelja enega najpomembnejših poklicev, vzgojitelja predšolskih otrok. Danes se jih je nekaj med njimi družilo v Celju.

Letošnja Vzgojiteljada se je pričela ob 9.00 s himno GCC, nadaljevala krajšim kulturnim programom in nagovorom ravnatelja, prof. Gregorja Deleje. Letošnje druženje vzgojiteljskih šol je bilo namenjeno spoznavanju bogate zgodovine knežjega mesta, s poudarkom na srednjeveški tradiciji Celjskih knezov in sodobni ustvarjalnosti svetovno znane otroške pisateljice in ilustratorke Lile Prap, ki je bila tudi osrednja gostja letošnje prireditve. Osrednji tematiki primerno, sta se danes po šoli sprehajala tudi Friderik in Veronika Deseniška.

Dijaki so se družili v raznovrstnih delavnicah, kot sta Zakaji v laboratoriju in na vrtu, kjer so bodoči vzgojitelji izvajali eksperimente primerne za predšolske otroke in osnovnošolce, in Tuje jezična delžela Celjska z Lilo Prap, kjer so se seznanili z angleškimi slikanicami primernimi za otroke do 5 let.

Dogodek se je zaključil s skupno prireditvijo v športni dvorani, na kateri so nastopili tudi otroci iz Vrtca Tončke Čečeve, ki so predstavili zgodovino Celjskih knezov.

 

Na hodniku smo ujeli današnjo osrednjo gostjo Lilo Prap, ki nam je prijazno odgovorila na nekaj vprašanj.

 

S: Kaksen se vam zdi danasnji dogodek na nasi soli, ki povezuje dijake iz predsolske vzgoje z razlicnih sol?

LP: Sem zelo presenečena nad celotnim programom, saj je bil v mojem času ko sem sama hodila v srednjo šolo precej bolj resen, danes pa je bilo zelo kratkočasno in zabavno tako, da sem zelo uživala. Vidi se vaša ustvarjalna energija, da ste zares drugačni.

S: Zakaj pa ste se vi odločili pisati za otroke, namesto za odrasle?

LP: Predvsem je na moj začetek pisanja vplival moj otrok in “stiske” staršev kako otroka zabavati. Zato sem začela izdajati knjige za pomoč ostalim staršem saj vemo, da ko damo majhnega otroka spat postane precej hud. *smeh*

S: Pred kratim je bila debata, da bi morali biti vzgojitelji plačani več, kakšno je vaše mnenje o tem?

LP: Sama z grozo opazujem, kako uničujejo zadeve, ki so včasih normalno delovale. Niti ne znam povedati, kaj si o tem natanko mislim, a menim, da zadeve ne gredo na boljše. Učitelji so bili včasih zelo spoštovani, danes pa veljajo kot samo nekakšen profit.

S: Imate sami mogoče kakšen nasvet za bodoče vzgojitelje?
Naj čimbolje uživajo, saj otroci takoj “pogruntajo”, kdo uživa v svojem delu ter kdo blefira.

 

Na hodnikih naše secesijske lepotice smo danes ujeli tudi nekaj drugih obiskovalcev z vseh koncev Slovenije …

Kakšno je vaše mnenje o današnjem dnevu?
Dogodek se mi zdi super, saj se srečujete dijaki predšolske vzgoje in med sabo sodelujete, to je zelo pohvalno, in vse razen vremena je super.

Kakšna pa se vam je zdela uvodna prireditev?
Prireditev je bila super, zelo mi je bila všeč himna, voditelji so krasni, videla sem da je večina prvošolcev, kar je zelo pohvalno.

Andreja Vihar Jerman, ravnateljica Šolskega centra Jesenice

 

 

Kakšna se vam zdi naša šola v vizualnem pogledu?

Šola mi je zelo všeč, predvsem so mi všeč vaši napisi na stopnicah, ki se mi zdijo ne samo motivacijski ampak tudi kvečjemu osvojite takšnega, ki kdaj pride prav v življenju. Poleg vsega pa ste zelo zanimivo okrasili in uredili šolo glede na to da je starejša stavba in ste ji vdihnili moderni del življenja.

Kakšno se vam zdi vzdušje na naši šoli?
Šola je zelo sproščena, vzdušje je zelo zabavno predvsem pa moram pohvaliti uvodno prireditev, ki je bila v primerjavi z drugimi zelo zelo dobra.

Janja Majc, prof., Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana

… našega ravnatelja …

Vzgojiteljada je vsako leto prav posebno doživetje, saj gre za eno najstarejših tovrstnih druženj dijakov šol, ki izvajajo program predšolska vzgoja. Na GCC smo ponosni, da smo bili letošnji gostitelji tega dogodka in izjemno veseli, da je izvrstno uspel, za kar gre zahvala zlasti našim “predšolkam in predšolcem”, vodji programa predšolska vzgoja prof. Barbari Arlič Kerstein in vsem mentoricam in mentorjem, ki so bdeli nad dogodkom. Na GCC smo res lahko ponosni, da je prav naša šola tista, ki v regiji izvaja ta zanimiv srednješolski program in seveda na bogato zgodovino naše šole, ki izhaja iz nekdanjega celjskega učiteljišča. Za nami je še en #enostavnodrugačen dan in veselimo se že prihodnje Vzgojiteljade, ki jo bo jeseni 2017 gostilo Novo mesto.

Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC

 

… in tudi dijaki so bili nad dogodkom navdušeni …

 

Nataša Štremfelj, Ljubljana: V redu je bilo, nastopi so bili dobro pripravljeni in organizirani.”

Nataša Štremfelj, Ljubljana

 

Anja Rebolj, Ljubljana: Bilo je zelo super, všeč so mi bile delavnice in na splošno cela prireditev. Naslednje leto bi spet rada šla.”

Anja Rebolj, Ljubljana

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja