Vroče debate in vroče pice na GCC

V soboto, 18. 10. 2014, je na GCC potekal letošnji prvi srednješolski debatni turnir. Že ob devetih zjutraj so se pred šolo začeli zbirati srednješolci iz vse Slovenije, ki so prišli debatirati o neplačanih pripravništvih.

Debaterji so se zbrali v stari telovadnici, med potjo do tja pa je bilo slišati veliko opazk, kako zelo velika stranišča imamo in, da jih šola spominja na Bradavičarko (in nikakor ne na zapor, z izjemo oken pri omaricah). Ob 10.30, ko se je začel prvi debatni krog, je po šoli vse za trenutek potihnilo, nato se je sčasoma iz vsake učilnice zaslišalo (večinoma) glasno in goreče govorjenje, ponekod tudi prepiranje in nagovarjanje sodnika, da nasprotna stran sploh ne ve, o čem govori, oziroma, da tako ali tako ne bodo spremenili ničesar na bolje. Po eni uri tega glasnega prerekanja, ko bi si človek mislil, da so vsi skregani med seboj, pa se je po hodnikih razlegal smeh, ko so se debaterji iz različnih šol pogovarjali o vsem, kar se je zgodilo, od kar se niso videli.

Po dveh debatnih krogih je nato sledilo kosilo, kjer so se odvijale skoraj krvave bitke za pico, vendar so na koncu vsi zadovoljni tekli v staro športno dvorano, kjer se je razglasila impromptu debatna trditev. In po eni uri zagretih priprav se je odvil še zadnji debatni krog, po katerem so razglasili tudi finaliste. To so bili: na slovenskem turnirju Lotmerk A in Bežigrad A, na angleškem pa DGM BLUE in Litija E.

Finalni debati sta se odvijali v učilnicah mat2 in mat4, na vsaki pa je sodilo 5 sodnikov, ki so odločili o zmagovalcih. To sta bili ekipi Lotmerk A in DGM BLUE.

Zaključna slovesnost se je odvila v stari telovadnici, kjer je najboljših 10 govorcev na slovenskem in angleškem turnirju dobilo priznanja, prav tako tudi 5 najboljših ekip.  Centrašem sicer ni uspelo priti tako visoko, so se pa vseeno dobro odrezali. Ana Marija Pušnik je zasedla petnajsto mesto (od enainosemdesetih) kot govorka na slovenskem turnirju, Tinkara Godec pa trinajsto (od šestdesetih) na angleškem. Tudi ekipa Celje C je bila na slovenskem turnirju dvanajsta, FTC pa trinajsta. Vsi debaterji GCC se najlepše zahvaljujejo mentorjema, prof. Gartnerju in prof. Vučerju za mentorstvo in podporo.

Za naše debaterje bomo navijali tudi novembra, ko bodo debatirali v Ormožu! 🙂

(več slik na https://www.facebook.com/zainproti)

debata2 debata5 debata4 debata3 debata1 debata

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja