Vonj literature že 15 let omamlja Celje

Med nami, »centraši«, so redke izjeme, ki še nikdar niso poprijele za nalivno pero (ali bolj modernizirano: odprle beležke v pametnem telefonu) in iz sebe izlile najglobljih čustev ali se potopile v izmišljen svet neznanega princa … Ta članek naj bo tako gonilo tistim, ki tonejo v gori popisanih listov, ter spodbuda tistim, katerim je pinkalo tujec na praznem listu.

Literatura je umetnost, kjer vsaka beseda vedno znova govori svojo zgodbo, ki se v vsakem bralcu posebej vedno znova odpira. Tega se prav gotovo zavedajo člani Celjskega literarnega društva, ki ravno v teh dneh praznuje 15. obletnico delovanja.

Leta 2001 se je približno štirideset ljubiteljev literature vseh generacij odločilo, da ustanovijo svoje društvo, ki bo povezovalo pisce, poslušalce in bralce literarne umetnosti. Skupina je v tem času sodelovala v različnih projektih, organizirala različne literarne delavnice ter izdala že kar nekaj literarnih revij (prvotno imenovanih Glasilo Celjskega literarnega društva) Vsesledje. Sestavni del le-teh je tudi tako imenovano Mlado Vsesledje, kjer objavljajo dela mladih literatov celjski srednjih šol ter študentov. Seveda so med njimi tudi ustvarjalci, ki obiskujejo našo šolo. To so Barbara Tadina, Ana Krklec, Amadej Canjuga in Aljaž Primožič.

V programu ob obletnici, ki je potekal v četrtek, 22. 9., v Narodnem domu, so poleg gostov iz društva za umetnost Harlekin, kantavtorjev Danija in Simone ter Škratkovih lutkarjev nastopili tudi recitatorji naše šole, ki so vse navzoče popeljali v čudežni svet, kjer nas pesmi prebujajo vsako jutro znova. Za glasbeni uvod je z uglasbeno slovensko poezijo poskrbela šolska glasbena skupina The Šlagers.

Poleg tega pa društvo v prihodnjih tednih vabi še na druge dogodke: v torek, 11. 10., ob 18.00 v knjigarno Antika na pogovor s tremi predsedniki CLD o njihovem delovanju ter v  torek, 15. 11., ob 19. 00 v Špitalu za prijatelje, kjer bo potekala predstavitev že 15. Vsesledja, pogovor pa bo vsebinsko posvečen Mlademu Vsesledju. Prav tako pa lahko pri Celjski kulturnici sedete na klopi z verzi Zorana Pevca, prvega predsednika društva, in si ogledate razstavo naslovnic Vsesledja – karikature literatov avtorja Borija Zupančiča –  v avli Osrednje knjižnice Celje. Po mestu pa lahko celo na določenih izložbah preberete verze pesnikov vseh generacij. Skodelica vroče literarne kave nas vabi na vseh kotičkih knežjega mesta, zato jo pokusimo z vsako brbončico umetnosti!

Ob tem dogodku novinarska ekipa Sledko čestita društvu in mu (ter vsem tistim, ki kujete verze) še v prihodnje želi čim več šepetov skrivnostnih muz literature.

dsc00773

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja