VOLITI ALI NE VOLITI

Vsak glas šteje!

Bliža se matura, toda preden pristanemo v peklu oz. preden se soočimo z našo gotovo smrtjo, lahko naredimo še nekaj ne samo za Slovenijo, ampak za vso Evropo – gremo volit. Če ste se morda udeležili okoljevarstvenega protesta, je tukaj možnost, da pokažete politikom, kaj vas točno zanima. Vaš glas na volitvah je najmočnejše orožje v arzenalu.

Vsak glas šteje je krilatica, ki ste jo najbrž že stokrat slišali, zagotovo pa jo boste še slišali  neštetokrat, ker je pač resnična. V Sloveniji se evropskih volitev do zdaj še ni udeležilo več kot 30 % vseh volivcev, saj mnogi menijo, da te volitve pač niso pomembne ali nimajo na njih vpliva.

Jajca.

Če občasno odprete kakšno spletno stran z novicami o Evropi, ste morda zasledili omembo Artikla 13, ki je bil pred kratkim sprejet (zahvalite se lahko tudi našim poslancem). Morda ste že opazili kakšne spremembe pri uporabi spletnih strani, kot so npr. YouTube ali Soundcloud, ki se ju je novi zakon najbolj dotaknil. Te strani bodo morale pregledovati vse naložene vsebine in spustiti nove skozi veliko filtrov, saj bodo kaznovane ob morebitni uporabi kakršnekoli vsebine, zaščitene z avtorskimi pravicami, brez specifičnih dovoljenj.

Kaj natanko to pomeni? Če v vaši 15-minutni zbirki Best Vines 2019 Part 12 obstaja polminutni posnetek pesmi All Star in nimate eksplicitnega dovoljenja skupine Smash Mouth, se lahko od celotnega videa kar poslovite. Posledica te ureditve je velika omejenost internetne vsebine, do katere lahko dostopamo, tako da bo posluževanje VPN-ov postalo nujno.

To je zgolj ena izmed stvari, ki jo urejajo naši evropski poslanci, zato je pomembno, da jih premišljeno izberemo. Slovenija ima 8 mest v parlamentu, sedem izmed njih jih lahko še enkrat izberemo. Ivo Vajgl, član slovenske stranke DeSUS in evropske parlamentarne stranke ALDE, se namreč poslavlja. Glede na to, da je skupaj z Bogovičem (SLS) in Peterletom (NSi) volil za Artikel 13 in podobne bedarije, ni potrebno predolgo žalovati.

Letos lahko izbirate med 14 listami kandidatov. Kar 103 kandidati se potegujejo za osem mest v parlamentu in upajo na najboljše.

Izbirate lahko med SDS + SLS, LMŠ, SD, SMC, Levico, NSi, SAB, DeSUS, SNS in še 5 zunanjimi strankami, ki pa vse nimajo osem kandidatov.

Glede na nizko udeležbo na predhodnih volitvah je vsak glas še tako pomembnejši, zato razmislite o svoji izbiri. Ti zakoni zadevajo vse nas, Anglija je dober primer, kaj se zgodi, ko ljudje ne grejo volit ali pa grejo volit za šalo. Milijonski protesti v Londonu so dober pokazatelj nestrinjanja in nezadovoljstva, ki pa bi se ga lahko izognili z zavestnejšim izbiranjem na volitvah.

Tako so volitve kot bife, kjer imate ogromno izbire, ampak majhen krožnik, iz katerega morate izbrati vašo najljubšo hrano. Morda vas kakšen problem skrbi ali zanima bolj kot ostali – pa naj bo to okolje, zaposlitev ali pa migracije, e-volitve, mladinske organizacije ali pa suverenost držav članic. Pri tem pazite predvsem, kakšno hrano boste izbrali. Naj bo zdrava, da vam bo pomagala pri rasti in razvoju in morda tudi pri zaposlovanju.

Ne morem svetovati vsakemu posamezniku, katero stranko naj  izbere, saj je odvisno od vaših prioritet in idealov. Google je vaš dober prijatelj pri iskanju podatkov. Kar pa lahko namignem, je to, da nekatere stranke skrbijo za prihodnost našega planeta in nas, kar pa zagotovo ni konservativna desnica.

Levica se baha z manifestom, v katerem je vse posvečeno mladini, zagotoviti želi javno ter odprto šolstvo, še najpomembnejša pa se jim zdita okolje in zajezitev okoljskih sprememb. SMC želi priznati neformalno izobraževanje in uvesti e-volitve, medtem ko SLS + SDS nimata v programu  mladih, čeprav so prepričani, da je beg izobražene mladine v tujino  slab.

O pomenu teh volitev poučite še druge in najpomembneje ‒ pojdite na volišča!

Volite pametno, da ne boste ostali v sistemu, ki se ne briga za vaše prioritete in ne skrbi za vas, poskrbite, da se ne  boste znašli na izropani in izčrpani Zemlji, ki so jo uničile predhodne generacije. Zdaj gre zares.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja