Voda, vir življenja

Voda je molekula, ki nas gradi in nam omogoča življenje, tako da bi morali dnevno spiti okoli 50 ml vode na kg telesne teže. Na potrebno količino zaužite vode pa vplivajo tudi drugi dejavniki kot so temperatura zraka, telesna aktivnost, količina zaužite soli in sestava zaužite hrane.

Vodo vnašamo v telo z različnimi napitki in s hrano. Če nam vode primanjkuje, prihaja do motenj v delovanju ledvic, čutil, možganov in drugih organov, kar lahko povzroči tudi smrt.  Z vodo iz telesa izločamo mnoge strupene snovi, uravnavamo telesno temperaturo ter vzdržujemo stalno koncentracijo krvi in telesnih tekočin, v katerih potekajo življenjski procesi.

V Sloveniji imamo kvalitetno pitno vodo na voljo v večini javnih vodovodov. Kljub temu  je postala v zadnjih letih zelo priljubljena pitna voda v plastenkah. Plastenke so enostavna in lahko dostopna embalaža za prenašanje vode. Zato mnogi kupujejo vodo v plastenkah, čeprav je tista iz pip javnega vodovoda cenejša in tudi lažje dostopna. Plastenke pa postajajo najpogostejši odpadek, ki dodatno obremenjuje naše okolje.

Ali ste vedeli, da je kvaliteta pitne vode odvisna tudi od embalaže v kateri jo shranjujemo? Odkritja zadnjih let kažejo, da se iz plastične embalaže v vodo izločajo številne strupene kemikalije, ki imajo na naše zdravje negativne učinke. V vseh vrstah plastike so ostanki surovin, različni dodatki, kot so zaviralci gorenja, mehčala, barvila, UV filtri, težke kovine in razpadni produkti, ki se izločajo v vodo in živila, ki so v njej shranjena. Te snovi v telesu povzročajo alergije, zastrupitve in motnje v delovanju hormonov.

Posamezne vrste plastične embalaže se med seboj močno razlikujejo. Razlikujejo se po sestavi, možnosti recikliranja in snoveh, ki se iz njih izločajo v vodo ali hrano.  Tako je plastika označena s številkami 2, 4 in 5 bolj primerna za shranjevanje, kot plastika z označbami 1, 3, 6 in 7. Primernejša je, ker se iz nje v vodo ali hrano ne  izločajo našemu zdravju škodljive snovi.

Na kakšen način lahko povečamo varnost uporabe plastične embalaže? Za shranjevanje živil ne uporabljajte plastike brez oznake, da je primerna za živila.  Plastične embalaže ne uporabljajte večkrat in  vanjo ne shranjujte drugih tekočin, kot tiste, za katero je narejena. Prazno embalažo po uporabi zavrzite, kar posebej velja za embalažo v kateri so bila pralna sredstva, čistila, različne kemikalije …).

  

Oznaka za embalažo za živila

Ponudba plastenk, steklenic in druge embalaže, v katerih prenašamo vodo, je danes na trgu neizčrpna. Ekološko bolj ozaveščeni ljudje zato ponovno posegajo po steklenicah, v katerih prenašajo pitno vodo, ki jo spijejo v šoli, službi in drugje.

Ker se na naši šoli zavedamo problema plastične embalaže, bomo v tednu vode vsem GCC-jevcem (dijakom in profesorjem) podarili #enostavno.drugačno.gcc.si 🙂 stekleničko za vodo in druge napitke. V tednu vode pa bo potekalo veliko aktivnosti, ki nas bodo informirale o tem, kako pomembna je voda za naše vsakdanje življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja