VISOKO RUSKO ODLIKOVANJE ZA DARJO POGLAJEN

Dolgoletno profesorico slovenščine in ruščine na Gimnaziji Celje – Center je Ruska federacija nagradila za dolgoletno sodelovanje in promocijo jezika z visokim državnim priznanjem – medaljo.

V torek, 15. 10., je na slovesnosti na gradu Bogenšperk, kjer so letos junija odprli Rusko-slovenski center Davorina Hostnika, slovenskega jezikoslovca in avtorja slovensko-ruskega in rusko-slovenskega slovarja, ruski veleposlanik, nj. eksc. Doku Zavgajev, celjski profesorici Darji Poglajen z Gimnazije Celje – Center (GCC) podelil visoko državno odlikovanje – medaljo Ruske federacije. Prof. Poglajnova je odlikovanje prejela za dolgoletno sodelovanje z veleposlaništvom in Ruskim kulturnim centrom ter za utrjevanje ruskega jezika in širjenje ruske kulture.

Prof. Poglajnova je v zahvali dejala, da je bolj “človek za delo kot za medalje” in da je to odlikovanje tudi priznanje vsem njenim dijakom in sodelavcem, ki so ji pomagali pri delu. Med njimi je še posebej izpostavila Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Društvo Slovenija Rusija in Sklad Toneta Pavčka, ravnatelja Igorja Majerleta, ki je po dolgih letih odprl vrata ruščini na GCC, in Gregorja Deleja, ki ga je nasledil in pomagal, da se je letos ruščina na GCC začela poučevati kot drugi tuji jezik. Pa mnogim kolegom v šoli, ki so ji z generacijami dijakov pomagali uresničevati zamisli v številnih projektih, in soprogu, ki jo je ves čas nesebično podpiral pri vseh njenih prizadevanjih, da bi ruščina na GCC in v Celju spet zaživela.

Ruščina, sicer eden izmed 9 tujih jezikov, ki jih poučujejo na GCC, med dijaki vsako leto postaja bolj popularna. V šolskem letu 2019/2020 si jo lahko gimnazijci (ob španščini in nemščini) izbirajo kot 2. tuji jezik, kar je v Celju novost. Skupno se tega jezika na šoli uči več kot 80 dijakov, ki si ruščino vedno pogosteje izbirajo tudi kot izbirni predmet na splošni maturi. GCC vsako leto pripravi več projektov, ki nastanejo v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom oz. Društvom Slovenija Rusija – med najodmevnejše zagotovo spadata bienalni marčevski ruski večer ob svetovnem dnevu poezije ter novembrska Poezija iz samovarja, ki bo letos 19. novembra ob 18. uri v Celjskem domu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja