VID ŠUMAK: Igralec, ki bi na samotnem otoku igral na orglice

Na naši šoli že dobro leto poteka ŠILA – šolska improvizacijska liga.  Mentor skupine Vid Šumak nam je predstavil potek vaj in tekmovanj ter nam zaupal nekaj malega tudi o sebi.

Kako si se začel ukvarjati z igro?

“Z igro sem se začel ukvarjati že v drugem letniku srednje šole. Najprej sem kot tehnik sodeloval v našem gledališču, kasneje pa mi je bratranec povedal za skupino, ki se je ukvarjala z improligo. Prepričal  me je, da se jim pridružim. Tako sem se prvič srečal s tovrstnim nastopanjem. S skupino smo nastopali do konca srednje šole.  V drugem letniku »faksa«  pa smo se ponovno odločili, da bomo še naprej skupaj »greli« odrske deske.”

Kje ste nastopali?
“Prijavili smo se v Ljubljano, kjer poteka improliga, tekmovanja in  nastopi se odvijajo v Kudu Franceta Prešerna. Tu smo nastopali že kot srednješolci, s privajanjem tako  ni bilo težav. S to skupino še sedaj nastopamo, in sicer pod imenom »Banda Ferdamana«.”

Kakšen je namen vaših delavnic?
 “Improvizacijsko gledališče skušamo širiti, želimo namreč, da nas čim več ljudi spozna. Želeli smo si, da tudi  v Celju spoznate improligo, zato nas je pozitivno presenetilo zanimanje prof. Pečnikove. Ker je bil odziv  z vaše šole izjemno velik, smo se odločili, da tudi tukaj začnemo z delavnicami.”

Imate tudi v Mariboru srednješolske improskupine?
“Z »improm« se ukvarjata tako prva kot tudi II. gimnazija. Na II. gimnaziji smo mi bili pobudniki,  medtem ko je prva gimnazija z »improm« začela že veliko let prej.  Naš načrt je torej bil, da bi se širjenje znanja začelo prav v Mariboru. Načrtujemo, da bi se nam pridružila še kakšna šola. Tudi v Celju si želimo, da čim več mladih spozna naše delo, v našo skupino se namreč lahko kdor koli včlani.  Zelo  smo bili veseli, ko je z vaše šole prišla pobuda.”

Koliko članov šteje naša šolska skupina?
“Trenutno je v skupini devet članov, pet je novih,  štirje pa so že prekaljeni mački.”  

Vaš prvi nastop  ste izvedli že v lanskem šolskem letu.  Kako potekajo sploh tekmovanja?
“Res je, lani smo imeli prvi nastop v Kudu, in sicer v Valilnici. Tu nastopajo skupine, ki so skupaj prvo leto. Gre bolj za  prijateljski dvoboj, toda vsaka skupina, ki želi nadaljevati s tovrstnim gledališčem, mora najprej začeti v Valilnici. Igralci tu dobijo ravno tisti pravi občutek za nastopanje.”

Kako se pripravljate na nastope?
“Na vsakih vajah se,  podobno kot športniki,  najprej ogrejemo, potem sledi vadba različnih disciplin. Za tekmovanja si namreč lahko vsaka skupina sama izbere tri različne discipline.”

Katera  je med njimi najbolj priljubljena?
“Najbolj priljubljena je disciplina, ki se imenuje tri minute, temelji pa na pantomimi. To je v bistvu tihi telefon, le da pri tem uporabljamo mimiko, kretnje, gibe. Tudi po mnenju publike je to ena izmed ena izmed najbolj udarnih in najbolj smešnih disciplin.”

Kakšni so vaši letošnji načrti?
“V letošnjem letu bomo nastopili v šolski improligi. Skupine so že tudi izžrebane in vemo, s kom se bomo pomerili. Odigrane bodo tri tekme, ena v Mariboru, ostali dve pa v Ljubljani. Če se bomo prebili naprej, nas čaka še kakšna tekma več.”

Nam lahko poveš kaj več o projektu »Norci na delu«?
“To je naš novi projekt, k sodelovanju  je  našo skupino »Bando Ferdamano«  povabila produkcijska hiša iz Maribora. Takšne priložnosti pač ne moreš zavrniti. Ker gre za skrito kamero, smo jim malo pomagali z idejami in samo izvedbo.”

Kaj  še rad počneš v prostem času?
“Ljubiteljsko se  ukvarjam tudi  s športom, in sicer z nogometom. Z njim se ukvarjam že od malih nog. Igram v klubu, kjer treniramo trikrat tedensko. Dejaven sem tako na kulturnem kot tudi  na športnem področju.”

Zaključiva najin pogovor  z malo drugačnima vprašanjema. S katero osebo bi želel preživeti dan in zakaj?
“Uhh …  to pa je težko vprašanje. O tem nisem nikoli razmišljal. Mogoče z Rihanno, saj me zelo zanima, kakšna je v resnici. Znana je kot velika »žurerka« in  sam ne bi imel nič proti, če bi se lahko skupaj odpravila na kakšno zabavo.”

Katere tri predmete bi vzel s sabo na samotni otok?
“Hja, interneta ne morem vzeti s sabo … Če gledam iz stališča preživetja, bi vzel kresilni kamen in še nož ter nekaj za razvedrilo, najverjetneje orglice.”

Ekipa Spletka se Vidu Šumaku zahvaljuje za zanimiv in pester intervju, naši impro ekipi pa v letošnjem letu želimo veliko prijetnih in zabavnih vaj ter mnogo uspehov na prihajajočih tekmovanjih!  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja