Večer branja na GCC

V petek, 21.4.2017, se je, kot že lansko šolsko leto, v šolski knjižnici dogajal večer branja in sicer od 19.00 do 21.30.

Večer branja je organiziran za vse strastne bralce šole – pride lahko vsakdo, ki v prebiranju knjig uživa, pa naj bodo te elektronske ali pa fizične, s papirnatimi listi.

Vsak s seboj prinese svojo knjigo, za katero se odloči, da jo želi prinesti. Z bralci, med katerimi so tudi profesorji na GCC, poteka sproščen pogovor ob čaju, kot izmenjava mnenj o knjigah, priporočanje knjig drugim bralcem in vpogled v nove, še mogoče neznane žanre knjig, po katerih navadno ne bi posegli, a iz izkušenj drugih spoznamo tudi njihovo vrednost.

Letos smo izpostavili tudi prednosti in slabosti branja knjig v elektronski oz. papirnati verziji. Čeprav je branje elektronskih knjig mogoče za marsikoga bolj praktično, pa se vseeno večina še vedno nagiba k pravim, natiskanim knjigam, ki še bolj obogatijo doživljanje zgodbe ob vsakem obrnjenem listu. Vsaka knjiga nam nariše nov, edinstven svet, v katerega se lahko zatečemo po nasvete in nam marsikdaj lahko pomaga bolj kot karkoli.

Že lani se mi je večer branja zdel odlična ideja za popestritev konca tedna. Marsikdo reče, da so knjige prav nezanimive in da so takšni večeri brezvezni. Pa ni res! Klepetanje ob čaju in spoznavanje mnenj o knjigah, ki smo jih že ali pa še nismo prebrali, je prav super. Tudi za tiste, ki nismo knjižni molji! In spoznavanje mnenja zainteresiranih dijakov za knjige višjih in nižjih letnikov je bilo prav zanimivo. Odlična se mi zdi tudi ideja, da bi tak večer imeli večkrat na leto. Tako bi se moj seznam za knjige povečal in me morda celo prepričal k temu, da bi več brala.

Klavdija Košec, 2. C

Ugotovitev vseh prisotnih je bila, da bi lahko mlade bralce bolj spodbudili k branju in jih skušali odvrnili od sedenja pred računalniki ter drugo elektroniko. Z branjem knjig, v takšni ali drugačni obliki, si večajo besedni zaklad in burijo ter razvijajo domišljijo. Knjige nam pomagajo odraščati in spoznavati svet okoli sebe, seveda, če jim le prisluhnemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja