VALENTINOV TEDEN NA GCC

Nov projekt dijaškega razvojnega tima je posvečen ljubezni in odnosom … Vabljeni, da s podporo novi akciji na GCC, ki bo potekala med 6. in 13. 2., ne osrečite le tistih, ki so blizu vašemu srcu, ampak tudi Šolski sklad in vse pomoči potrebne sošolke in sošolce.

 

Valentinovo (tudi praznik svetega Valentina) se praznuje 14. februarja. Je tradicionalni dan, ko si zaljubljenci v nekaterih kulturah izkazujejo ljubezen – največkrat kar z izmenjavo »valentinčkov« (ljubezenskih pisemc v obliki srca ali krilatega Kupida), ki so pogosto anonimna ter z izmenjavo daril. Po nekaterih ocenah ljudje vsako leto pošljejo milijardo pisemc.

Gre za skoraj tisočletno tradicijo, ki se povezuje s 14. februarjem, ko goduje vplivni gnostični učitelj Valentinus, ki je leta 143  kandidiral za rimskega škofa. V svojih naukih je krščansko ljubezen primerjal z zakonsko posteljo, kar je bilo v močnem nasprotju z asketsko krščansko mislijo, ki je takrat prevladovala. Prvo pričevanje o povezanosti dneva svetega Valentina z romantično ljubeznijo pa sega v 14. stoletje, ko so v Angliji in Franciji 14. februar označevali kot dan, ko se ženijo ptički. V tej dobi so si ljubimci takrat izmenjevali pisemca in se imenovali za valentine. Verjetno je, da marsikatera legenda o svetem Valentinu izhaja prav iz tega časa. Med njimi so tudi naslednje:

  • na večer, preden je bil sveti Valentin zaradi svoje krščanske vere mučen, naj bi ječarjevi hčeri predal ljubezensko pismo, na katerem je pisalo »od tvojega Valentina«,
  • ko je cesar Klavdij II. prepovedal poročanje rimskih vojakov, naj bi sveti Valentin skrivoma pomagal pri njihovi izvedbi.

Znamenita, a pogosto spregledana, je tudi omemba valentinovega v Shakespearovem Hamletu, ko Ofelija med svojim norim govorom v četrtem dejanju pravi: »Jutri je valentinovo«.

Tudi pri nas je ženitni dan ptičkov imel poseben pomen, le da so ga ljudje praznovali na god sv. Gregorja Velikega 12. marca (Gregorjevo). To je bil nekoč v naših krajih prvi pomladni dan, sicer pa je sv. Gregor zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral).

Naj si bo Gregor ali Valentin, na GCC smo vedno za ljubezen, zato smo se letošnje leto odločili, da ji malce “priskočimo” na pomoč in jo vsaj v enem koščku iztrgamo iz objema trendovskega virtualnega sveta ter emojije po vašimi sporočili zamenjamo z Valentinovimi karticami in vašim rokopisom, unikatnim odtisom, ki je lasten vsakemu izmed nas in naša pisava v sebi skriva bistveno več kot pa črka na ekranu in podobica ob njej ?

Vabimo vas, da med 6. in 13. 2. v vseh glavnih odmorih obiščete Valentinov kotiček v 1. nadstropju (pred tajništvom). Tam lahko v zameno za prostovoljni prispevek v višini 1 evro ali več dobite Valentinovo kartico. Nanjo vpišete naslovnika (ime, priimek, razred) in pa vaše posvetilo (po želji tudi podpis; ali pa ne …) ter jo oddate v škatlo. Popoldan pred praznikom zaljubljencev bomo vrli Valentinovi pomočniki pregledali in sortirali kartice in jih 14. 2. skupaj z vrtnico dostavili vašemu Valetninu oz. Valentini …

Kartice z neprimerno ali žaljivo vsebino bodo vročene večnemu ognju, za vse ostale pa velja, da morajo biti namenjene naslovniku na šoli (dijakinji, dijaku, profesorici, profesorju, drugim zaposlenim …), ne pa naslovniku od drugod ?

Še enkrat vabljeni k sodelovanju pri akciji s katero boste osrečili tiste, ki so blizu vašim srcem, skupaj z njimi pa tudi sošolke in sošolce, ki jim življenje v materialnem smislu ni tako naklonjeno kot vam …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja