GCC IN MEDNARODNI DAN VESOLJSKIH POLETOV S ČLOVEŠKO POSADKO

V knjižnici Gimnazije Celje – Center bo od petka, 13. aprila, do sredine maja na ogled razstava, s katero bodo na šoli počastili mednarodni dan vesoljskih poletov s človeško posadko.

Na panojih bo predstavljeno življenje in delo gotovo najpopularnejšega astronavta na svetu Jurija Aleksejeviča Gagarina, ki si je svetovno slavo zagotovil, ko se je 12. aprila leta 1961 na kozmodromu Bajkonur v oranžnem vesoljskem skafandru odpeljal na izstrelitveno ploščad, se povzpel v vesoljsko ladjo Vostok 1 in z njo ob 9.07 po moskovskem času poletel v nebo.

Poleg Gagarina bo predstavljena tudi prva ženska astronavtka, ki se je podala v vesolje leta 1963 z vesoljsko ladjo Vostok VI, to je bila Valentina Vladimirovna Tereškova, del razstave pa bo posvečen tudi slavni psički, ki je poletela v vesolje leta 1957 z vesoljskim plovilom Sputnik 2, to je bila Lajka.

Ob rob razstavi bo v torek, 17. 4., 0. uro tretješolec Mitja Suvajac, ki se je marca na povabilo Društva Slovenija Rusija udeležil enotedenskega šolanja v Centru Jurija Gagarina v Zvezdnem mestu blizu Moskve, v knjižnici ob fotografijah predstavil svoje vtise o kraju, kjer se šolajo ne le ruski, ampak tudi astronavti iz drugih delov sveta. Dijaki, ki se učijo ruščino kot tretji jezik, si bodo tedaj ogledali še del učnega gradiva o Gagarinu, ki ga je šoli posredoval Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja