V domovino se je vrnila naša odlična World Scholar’s Cup ekipa

Pa smo nazaj doma …
V četrtek, 28. 6. 2018, se je v domovino vrnila naša odlična World Scholar’s Cup ekipa, ki je zadnjih 5 dni azijske tekmovalne turneje preživela v Singapurju.
Navdušeni nad izkušnjami, pa tudi nad obema velemestoma ter zadovoljni z rezultati tekmovanja, so nam za konec pestrih 12 dni pripravili še nekaj fotoutrinkov, ki si jih lahko ogledate na FB strani GCC.
Sledkovi novinarji pa smo za vas zbrali tudi vtise naših tekmovalcev in mentorice prof. Valerije Zorko.
Rebeka Košmrlj je svojo izkušno zapisala z naslednjimi besedami:
Dogodivščine so se začele že na začetku, na zagrebškem letališču … Nekomu izmed nas so letalske karte padle iz nahrbtnika, kar pomeni, da bi zlahka ostal doma, če ne bi bili nekateri izmed nas bolj pozorni in poskrbeli za tiste, ki so malce manj. 😉
Prva stvar, ki je dejansko značilna za monsunsko podnebje v Aziji, pa nas je vseeno malo presenetila, je bil vlažen zrak, ki je butnil v nas takoj, ko smo zapustili prijetno zavetje klimatiziranega letališča. Z busom smo se peljali mimo palmovih gozdov, prestižnih ter malo manj prestižnih okolišev, mimo mnogih napisov v neznanem jeziku.
Prvih pet dni smo preživeli večinoma v KLCC (Kuala Lumpur Convention Centre), kjer je potekalo tekmovanje. V opis le tega se ne bom spuščala, vedeti pa je treba, da je bila dvorana polna mladih navdušenih ljudi, med katerimi so bili nekateri bolj, drugi manj zagreti za razgiban program voditeljev.
Prosti čas smo izkoristiti za oglede mesta in raznih turističnih znamenitosti – Twin towers, muzeji, islamska mošeja, KL tower … Mesto je bilo polno zanimivosti, večinoma povezanih z njihovo zgodovino ali pa moderno arhitekturo.
Zanimivost: v hotelu je bila, poleg prepovedi kajenja, še ena prepoved – prepoved duriana. To je namreč sadež, ki ima ogaben vonj, ki bi iz hotela zagotovo izgnal marsikaterega gosta.
Hrana: sem velika ljubiteljica azijske hrane, moram pa priznati, da mi malezijske tradicionalne jedi, ki so jih pripravljali za zajtrk, zaradi mešanja sladkih okusov s slanimi ter pridihom tajske kuhinje, niso preveč dišale.
Po petih dneh smo odpotovali v Singapur. Vstop v državo je bil strogo nadzorovan, na precej mestih pa smo videli tudi table s prepovedmi. Med drugim tudi prepoved posedovanja topa, nunčakov in ninja zvezdic. Zanimivo.
Singapur mi je bil bolj všeč od Kuala Lumpurja, predvsem zaradi urejenosti prometa in ulic, čistosti ter jasnega sistema. Zame pa je bil še toliko bolj poseben, ker sem se tam po dveh letih srečala s prijateljico, s katero sem preživela leto v Koreji. Ker živi v bližini, sem lahko iz prve roke izvedela malo več o kulturi, navadah in življenjskem stilu tam živečih ljudi. Od njihovega tradicionalnega zajtrka (toast s kajo, jajci ter milk tea), pa vse do njihovega globokega verovanja v duhovni svet, zle duhove ter pomena raznih likov in barv, ki smo jih srečali na ulicah Chinatowna.
To je bilo vsekakor nepozabno doživetje, ki je žal prehitro minilo, vendar pa nas je vse obogatilo z novimi izkušnjami in znanji, ki nam bodo pomagala pri ustvarjanju #enostavnodrugačne prihodnosti.

Lara Dea Golob pa dodaja:

Dnevi, ki smo jih preživeli v Kuala Lumpurju so bili polni doživetij, dobre hrane in zanimivih ljudi. Tekmovati v tako oddaljenem kraju je bila nepozabna izkušnja, ki se je bom z veseljem spominjala. Kljub vlagi in vročini je bilo spoznavanje drugih kultur in ljudi zelo zabavno, organizatorji tekmovanja pa so poskrbeli tudi za to, da uradni del ni bil preveč naporen.  Z vsakega potovanja se vrnemo bogatejši in z veliko novimi izkušnjami ter spomini. Obisk Kuala Lumpurja bo tako zame predstavljal enega lepših doživetij.

Lana Vincelj, ki je že lansko leto odšla na to tekmovanje v Vietnam, pa primerja:

Zopet je za mano nepozabno potovanje. Poleg novih znanj s tekmovanja sem pridobila tudi ogromno izkušenj, ki mi bodo služile kot vodilo za nadaljnja potovanja. Tako Malezija kot Singapur sta se mi zdela fascinantna zaradi moderne arhitekture, čeprav me le ta osebno ne navdušuje preveč. Dobra družba in organizacija sta dva izmed glavnih razlogov za tako prijetne spomine.

Gabriela Laznik Zalaznik je zapisala: 

Potovanja so velikokrat zelo naporna in dolgo čakanje v vrstah ter spanje v neudobnih sedežih lahko hitro pokvari izkušnjo, a tokrat se je vse izplačalo.

Malezija je čudovita država, Kuala Lumpur pa neverjetno mesto. Kaj takšnega ne boste našli v Sloveniji. Mesto je ogromno, posejano z nebotičniki in manjšimi zgradbami, nekakšen labirint, po katerem ti pa pomagajo zelo prijazni domačini. Kljub malce višjim cenam si lahko ogledate veliko zanimivosti, kot so KL Tower, Petronas Twins ipd. Po mestu vedno vozijo avtobusi in taksiji, zato transport ni problem, zaradi angleškega vpliva in kolonialne preteklosti pa ljudje vozijo in hodijo po levi strani, tako da previdnost ni odveč 🙂

Velik del našega obiska Malezije je bilo tekmovanje World Scholar’s Cup, ki nam je z raznolikostjo vsebine in dogodkov podarilo veliko možnosti za pridobitev novega znanja in prijateljev z drugih koncev sveta. Akademski del tekmovanja je stisnjen v en dan, zato je več časa za bolj družabne dogodke, v katerih se lahko naužiješ malezijskega zraka in kulture. Posebno pohvalo pa mora dobiti tudi Singapur, ki je resnično čudovito urejen. S strogimi zakoni je poskrbljeno za varnost, tako da se ni treba bati tatov ali nasilnežev. Za prevoz smo večinoma uporabljali podzemno železnico, ki se izogne nadzemnemu prometu in te hitro pripelje do želene destinacije. V Singapurju imajo poleg največjega akvarija na svetu tudi ogromno muzejev in čudovitih peščenih plaž. Pacifiku se preprosto ne moreš izogniti, po osvežujočem plavanju pa lahko za nizko ceno dobiš zelo okusno kosilo, ki se razlikuje od  evropskih standardov hrane in ti predstavi novo paleto okusov.

Mislim, da smo vsi zelo uživali v obisku azijskega sveta in bi ga definitivno še enkrat obiskali.

Alen Pokupec je strnil svojih 10 dni v zelo zanimiv zapis:

Potovanje je bila zanimiva in zabavna izkušnja. Najhujši del potovanja, kot vedno, je bil sam let do Malezije. Ob prihodu na letališče me je preplavilo veselje zaradi zavedanja, da sem v povsem meni tuji državi z različno kulturo ter prav tako vero. Tekmovanje samo po sebi se mi je na trenutke vleklo, a k sreči smo imeli vse pomembne (dolgočasne) dogodke na en dan. Turistični del izleta je pa bil povsem drugačen. Vesel sem, da lahko rečem,da sem si v Maleziji ter Singapurju ogledal veliko znamenitosti. Pogledali smo si vse od muzejev do same arhitekture teh dveh mest. Najbolj si pa bom zapomnil hrano, predvsem tisto, ki sem jo jedel v Singapurju. Spali smo v China townu, kjer smo imeli možnost okušati  njihove značilne jedi. Zanimiva izkušnja je bilo tudi kopanje v Tihem oceanu. Voda je bila blizu temperature zraka ter zelo motna zaradi peska. Poleg tega nas je na obali znak opozoril znak za nevarnost meduz in strupenih rib. Resnično mi ni žal, da sem se to leto spet prijavil na tekmovanje WSC.

Maja Ciglar še dodaja:

Tako Kuala Lumpur kot Singapur sta zelo lepi mesti, precej različni, a hkrati kar podobni. Uživali smo v raziskovanju obeh, pri tem pa se spopadali (no, vsaj jaz sem se) z nepričakovanim problemom: kaj obleči? Če si nase nataknil brezrokavno majico, te je zeblo kot psa v notranjih prostorih, ohlajenih na maksimum 15° C. A če si si drznil natakniti dolge rokave, te je v vročini >35°C, ki je vladala zunaj, kar pobralo.

Vendar pa smo še vedno uživali v vseh aktivnostih!

Mentorica prof. Valerija Zorko pa je za zaključek povedala:

Že drugo leto sem imela priložnost spremljati skupino dijakov na drug konec sveta. Tudi letos se je izkazalo, da so naši dijaki enostavnodrugačni. Poleg odličnih tekmovalnih dosežkov so so se izkazali kot odgovorni, prijazni in srčni sopotniki, tako da je bila azijska izkušnja prijetna za vse. V veselje mi je bilo z njimi preživeti desetdnevno pot, ki verjamem, da je vsakega izmed njih obogatila  z nepozabnimi izkušnjami in novimi spoznanji. Ob tem se velja zahvaliti tudi staršem za zaupanje, vsem donatorjem,  predvsem pa gospodu ravnatelju za vso pomoč ter odlično organizacijo našega potovanja.

Vse tekmovalce in mentorico prijazno pozdravljamo nazaj, ponosni smo na vas in vaše uspehe; le tako naprej! #enostavnodrugačni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja