Umetnost + tehnologija = arhitektura

Na GCC zadnje čase kar mrgoli bivših dijakov, zdajšnjih študentov. Začeli smo namreč s študijskim svetovanjem – in to IMG_0147kar iz prve roke!  Zvrstile so se že predstavitve Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Fakultete za matematiko in fiziko, Filozofske fakultete … Danes pa sta Amadej Mravlak in Miha Žgank predstavila enega bolj ‘zaželjenih’ študijev, to je arhitekturo.

Po njunih besedah arhitektura ni lahek študij, je pa definitivno zabaven in raznolik. Tam se ne identificiraš po tem, kateri letnik si, saj so vsi študentje pomešani med sabo, si pomagajo, svetujejo drugim … Velikokrat na fakulteti ostaneš cel dan, da dokončaš vso delo, včasih so tam imeli tudi tuše, sedaj pa zgradbo zaprejo ob 22. uri (menda pa buteljka vina, namenjena vratarju, podaljša ta čas do 24. ure ;)). Študij pa predvsem priporočata vsem, ki imajo radi umetnost in tehnologijo.

Pred predstavitvijo sta prijazno odgovorila na nekaj naših vprašanj.

Za začetek eno klasično vprašanje: zakaj sta se odločila za ta študij?

AMADEJ: Že odkar pomnim sta me veselili tako umetnost kot tehnologija. Arhitektura oboje združuje v odločni študij. Sicer sem se pa zanj odločil šele v četrtem letniku.

MIHA: Je kreativen študij, ki ti pušča precejšnjo mero svobode pri ustvarjanju. Hkrati pa je tehnološko pogojen, kar ga naredi še bolj razgibanega.

Kaj je na vaju naredilo največji vtis prvi teden študija?

M: Definitivno količina dela, ki ga je bilo kar naenkrat treba opraviti. Seveda tudi čisto drugačen način dela, saj te tam nihče ne sili, da delaš domačo nalogo in se moraš sam spraviti k delu. Pa opravičil ti ne piše več mama! (smeh)

A: Večja svoboda. Sam se odločiš kdaj boš kaj delal, začneš živeti sam… Presenetila me je tudi količina stika s profesorji, ki je dokaj velika.

Imata kakšen nasvet za bodoče študente arhitekture?

A: Predvsem naj začnejo za šolo delati sproti in organizirano, da se navadijo na študijski način dela.

M: Naj bojo radovedni, raziskujejo arhitekturo že sedaj in se potrudijo, da bodo sprejeti!

IMG_0134IMG_0144

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja