Umetniki v Muzeju sodobne umetnosti Celje

Kot že nekaj let zaporedoma smo umetniki tudi lansko šolsko leto, pa čeprav ne za prav dolgo, zamenjali naše standardno delovno okolje za Center sodobnih umetnosti Celje. Zagnani in polni idej smo poskrbeli, da se je prejšnji torek, 8. novembra, tam imelo kaj razstavljati …
Dijaki smo pri izdelkih in razstavi stopili izven okvirjev in tudi tokrat dokazali, da smo #ensotavnodrugačni.

Za nas si je vzela čas tudi profesorica Ana Pečnik, ki je z nami delila svoje mnenje, razmišljanje ter občutke ob razstavi.

Kakšna se vam zdi razstava z naslovom INTERakcija?
Odgovor na to vprašanje je zelo preprost … Razstava je #enostavnodrugačna!
Na tem mestu prijazno vabim vse likovne navdušence (in tudi tiste malo manj navdušene) nad likovno umetnostjo, da si razstavo ogledajo in vstopijo v svet, kakršnega vidijo naši dijaki. Prepričana sem, da bodo odzivi pozitivni!

Ali menite, da je sodobna oz. performativna umetnost dobro sprejeta pri dijakih?
Živimo v času, ko se vse odvija z neizmerno hitrostjo. Tako je tudi z umetnostjo … Umetnost raste iz dneva v dan in je tu, med nami, ta trenutek. Treba se je spopasti z umetniškimi izzivi, ki nam jih predstavlja družba ter ugotovitve in dvome prikazati z različnimi mediji (akcija v prostoru, video, performans …), ki v sodobnem svetu umetnosti veljajo za zelo »in«. Dijaki tovrstno umetnost sprejemajo pozitivno, saj odraščajo v svetu, kjer je tehnologija (fotoaparati, mobilni telefoni, računalniški programi …) iz dneva v dan naprednejša in hkrati tudi enostavnejša za prikazovanje in raziskovanje določene problematike. Pri dijakih pogrešam le več samoiniciativnosti, radovednosti in želje po raziskovanju aktualnih umetniških trendov.

Ali menite, da klasično slikarstvo v sodobnem času izgublja svoj pomen?
Klasično slikarstvo nikoli ne bo izgubilo svoje vloge, kaj šele pomena. Moramo se zavedati, da je slika oz. risba osnova za razumevanje umetniškega sveta okrog nas. Brez likovno-teoretskega znanja, ki je primaren dejavnik pri likovnem ustvarjanju, pa slikarsko-risarskih veščin, težko razumemo »artefakte«, ki nas obdajajo ter se težje rokujemo z novodobnimi umetniškimi trendi.

Ali menite, da so dijaki dobro realizirali svoje umetniške projekte?
Dijaki zelo kritično in hudomušno opazujejo svet. Na takšen način so prikazani tudi projekti. Menim, da so bili izjemno uspešni in upam, da bodo s tovrstnim ustvarjanjem in razmišljanjem nadaljevali tudi v prihodnje.

 

2 kometarja

 1. GrammarNazi Odgovori

  Kokon, morda bi tvoj prispevek potreboval malce več slovnične analize. Prikradlo se je namreč nekaj napak, ki se v pisanih/tipkanih medijih naj ne bi pojavljale…

  • GrammarNazi Odgovori

   Super, da se je tekst popravil; upam, da je bila moja kritika razumljena kot konstruktivna in ne kot zlonamerna 🙂

   Vse dobro v naslednjih (člankovskih) bitkah!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja