Tudi jaz imam NOVOLETNE ZAOBLJUBE!

Novoletne zaobljube – cilji, ki si jih vsako leto ob začetku novega leta postavimo, a res redko kdaj zares tudi uresničimo. No, ker se na GCC ne vdamo tako hitro, bo to oz. prihodnje leto drugače! Sledko v sodelovanju z DRT pripravlja nekaj #enostavnodrugačnega za začetek leta 2018.

Novoletne zaobljube so seznam želja in ciljev, ki bi jih v novem letu želeli doseči. Gre za obljubo, ki jo damo sami sebi, da bomo želene dolgoročne cilje dosegli in ker je novo leto je simbolika novega začetka, ga mnogi izkoristijo za nov začetek tudi na področju doseganja osebnih ciljev.

Iz izkušenj pa vemo, da se večina novoletnih zaobljub nikoli ne izpolni, čeprav psihologi trdijo, da je tehnika postavljanja ciljev ena od učinkovitih tehnik motiviranja. Učinkovita je le, če so cilji postavljeni pravilno in dobro, tako dolgoročni kot tudi kratkoročni. Poleg dvigovanja motivacije s postavljanjem ciljev krepimo tudi samozavest, ko vidimo, kako uspešni smo pri doseganju cilja.

Na GCC si želimo, da bi bili vsi kar se da uspešni pri doseganju svojih ciljev, zato smo se odločili, da izvedemo akcijo NOVOLETNIH ZAOBLJUB z enim motivacijskim dodatkom – in sicer vas bomo spremljali, kako uspešni ste pri doseganju le-teh.

Ste že opazili #enostavnodrugačno praznično okrasitev šole? No, nahaja se v 1. nadstropju pred upravo šole, točno tam, kjer je postavljena škatla za odlaganje pisemskih ovojnic, ki vsebujejo vaše novoletne zaobljube. 😉 Ne skrbite, priložene so tudi pisemske ovojnice, vaše delo je le slednje:

1.NAJPREJ NAPIŠITE DO 3 CILJE NA LIST PAPIRJA, POD NJIH PA TUDI KRATEK AKCIJSKI NAČRT ZA URESNIČITEV.

Postavite si primerne cilje, ki naj bodo jasni, podrobni in specifični – na ta način boste zelo dobro vedeli, kaj želite doseči. Primer: »Naučil/a sem bom dobro nastopiti pred razredom.« (preveč splošno) Bolje je: »Naučil/a se bom, kako ohranjati očesni stik in nadzorovati nenehno dotikanje las.«

Pomembno je tudi, da so cilji merljivi in dosegljivi – cilji naj bodo takšni, da jih je mogoče doseči v določenem času, ne postavite cilja niti previsoko niti prenizko. Ne pozabite tudi na to, da naj bodo cilji realni. Postavite si torej cilj, ki ste ga sposobni doseči.

Cilj boste lažje uresničili, če boste dobro pripravili akcijski načrt, to pomeni, da določite kaj boste naredili, kako boste to naredili in do kdaj boste to naredili (pri oblikovanju cilja računajte na to, da bo cilj uresničljiv do konca šolskega leta).

2. LIST Z VAŠIMI ŽELJAMI OZ. CILJI VSTAVITE V PISEMSKO OVOJNICO.

3. NA PISEMSKO OVOJNICO ZAPIŠITE IME, PRIIMEK, DOMAČI NASLOV (v desni spodnji kot) IN DATUM, KO ŽELITE, DA VAM PISMO POŠLJEMO (v levi spodnji kot).

4. PISEMSKO OVOJNICO VRZITE V ŠKATLO NA ZBIRNEM MESTU PRI TAJNIŠTVU.

Še malce pomoči, da bo naloga čim bolj razumljiva in posledično uresničljiva …

Cilje najlažje dosežemo, če so časovno opredeljeni, določite torej rok za dosego cilja, ta pa naj bo postavljen v tem šolskem letu, do vključno junija 2018. Aktivnosti brez roka boste hitro prestavili zaradi drugih dogodkov in želja. Tudi pri postavljanju rokov bodite realni in se vprašajte, kaj je možno narediti v določenem času.

Pomembno je, da si ne naložite vsega naenkrat, hkrati pa poskušajte biti čim bolj učinkoviti in si za posamezne aktivnosti ne dopuščajte več časa, kot je res potrebno. Ne postavite si preveč aktivnosti naenkrat, saj se vam lahko zgodi, da boste preveč obremenjeni in boste dobili občutek, da ne pridete nikamor. To vam lahko vzame energijo in zmanjša motivacijo. Sproti si beležite, kdaj ste posamezno aktivnost izvedli, redno dopolnjujte vaš akcijski načrt, saj nikoli ne veste, kdaj vas bo kakšne novinar pocukal za rokav in povprašal, kako kaj vaše zaobljube. 😉

Škatla za vaše zaobljube bo pred upravo postavljena do 5. 1. 2018. Upamo, da se boste akcije udeležili v čim večjem številu, novemu letu naproti pa tudi s pomočjo našega eksperimenta stopili polni optimizma in trdno odločeni, da uresničite vse vaše novoletne zaobljube! 🙂

1 Komentar

  1. Pingback: Predpraznični teden spanja na GCC | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja