Tretja oddaja EKOradia

EKOSLEDKO samo za GCC- jevce!

Za nami je tretja oddaja Ekoradia na naši GCC. Jesenske počitnice, ki jim nekateri pravijo tudi krompirjeve, so minile s svetlobno hitrostjo. Pred nami je november, ki so ga že naši davni predniki poimenovali listopad.

Za naše prednike je bil november mesec, ko se pobirajo in shranjujejo pridelki, hrana, ki ohranja življenje čez zimo. Življenje na Zemlji je odvisno od rastlin, ki lahko s fotosintezo pretvorijo sončno svetlobo, vodo in ogljikov dioksid v organske snovi, to so sladkorji, beljakovine, maščobe, nukleinske kisline in vitamini. Pri zgodovini ste se učili, da se je razvoj prvih stalnih naselij naše civilizacije začel z načrtnim gojenjem nekaterih rastlin, kot so ječmen, pšenica, riž, koruza in krompir. Njihova semena so dragocen vir hrane za človeštvo tudi danes.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization) ocenjuje, da potrebuje odrasel človek približno 2500 kcal dnevno. Hrana pa mora razen dovolj kalorij vsebovati tudi vse za življenje potrebne aminokisline. Maji, ljudstvo, ki še vedno živi v Južni Ameriki, se prehranjuje pretežno vegetarijansko. Njihove jedi so iz fižola, koruze in buč, saj kombinacija teh rastlin vsebuje vse za človeka potrebne snovi. Če bi na istih površinah gojili še rastlinojede živali, bi bilo število prebivalcev, ki lahko preživijo na isti obdelovalni površini veliko manjše, saj se prenaša med členi prehranjevalne verige samo 10 % energije.

V prihodnjih mesecih se bomo v Ekokrožku lotili raziskave o prehranjevalnih navadah GCC-jevcev. Lepo vabljeni k sodelovanju vsi, ki vas to zanima. Kontaktni osebi sta profesorici Danica Centrih in gospa Nataša Bergant.

Ali ste vedeli,

  • da so riž kultivirali ob Rumeni reki v današnji Kitajski že pred 13.000 leti,
  • da je so ječmen udomačili na Tibetu, danes pa se ga največ uporabi za proizvodnjo viskija in piva,
  • da ne poznamo divjega krompirja, čeprav rastlino gojijo v Južni Ameriki že 8000 let,
  • da se koruza v naravi ne more sama razmnoževati, saj njena semena ostanejo pripeta na storž, na katerem se razvijejo

Biovremenska napoved za november:

Vedno krajši dnevi zahtevajo, da dobro izkoristite dnevno svetlobo. Ker je november mesec kontrolk, to povečuje stresni vpliv okolja na dijake in profesorje. Maturantom bo začetek plesnih vaj omilil navedene težave, ostalim dijakom pa priporočamo redne sprehode v naravo in uporabo veliko dišečih svečk ali drugih virov svetlobe. Za boljše počutje in koncentracijo svetujemo še redno pitje zeliščnih napitkov, pripravljenih iz mete, melise, ingverja in cimeta. Recept za GCC-zeliščni napitek lahko dobite v kabinetu za biologijo.

Nagradni kviz Ekoradia:

Na nagradna vprašanja našega Ekoradia smo v mesecu oktobru dobili več odgovorov.

Pravilni odgovori so:

Na vprašanje Kateri ogljikov hidrat gradi polimer celulozo, ki je osnova za izdelavo papirja je pravilni odgovor glukoza.

  1. Pravilni odgovor na vprašanje Kakšna je vloga celuloza pri rastlinah je, da je celuloza za rastline oporna snov, ki gradi celične stene.
  2. Na vprašanje Kateri proces v rastlinah omogoča nastanek celuloze je pravilni odgovor, da je to fotosinteza.

Tudi ta mesec vabimo vse poslušalce k sodelovanju v nagradnem kvizu znanja. Podpisane odgovore na nagradna vprašanja oddajte naslednji teden v škatlo pri dežurnem učencu.

Nagradna vprašanja za mesec november so:

  1. Kateri kemijski elementi gradijo ogljikove hidrate?
  2. Navedite dve vlogi beljakovin, ki ju imajo te v naših celicah.
  3. Katera energijska molekula omogoča našim celicam opravljanje dela?

Lep ekopozdrav do prihodnjič!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja