Tisoč ogledal

Vljudno vabljeni na tradicionalni večer ob svetovnem dnevu poezije s pravljicami avstrijskega literata Folkeja Tegetthoffa, ki bo 20. 3. ob 19.00 v Narodnem domu Celje.

Že peto leto zapored Hiša kulture Celje, v sodelovanju z II. osnovno šolo Celje in Društvom GCC, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake Gimnazije Celje – Center, sicer aktivne članice mreže UNESCO ASPNet, v četrtek, 20. 3., na predvečer svetovnega dneva poezije, ob 19. uri v Narodnem domu Celje prireja tradicionalni večer plesa, glasbe, pesmi in besede. Mladim ustvarjalcem vsako leto vsebinsko izhodišče predstavlja pomen ustvarjalnega medkulturnega dialoga in tako so letošnje leto za osrednjo temo izbrali pripovedke enega najbolj znanih sodobnih avstrijskih pisateljev svetovnega ugleda – Folkeja Tegetthoffa, ki ta večer tudi prihaja v knežje mesto. Častna pokroviteljica večera je mag. Marie-Thérèse Hergmes, direktorica Avstrijskega kulturnega foruma, predstavo pa si bo ogledal tudi avstrijski veleposlanik, nj. eksc. dr. Clemens Koja.

Z magičnim prepletom giba, glasbe in besede bodo Tegetthoffovo delo in svetovni praznik poezije počastili mladi celjski ustvarjalci – baritonist Mihael Strniša, komorna zasedba Dekliškega pevskega zbora in Fantovska zasedba Gimnazije Celje – Center, plesna skupina II. osnovne šole Celje pod umetniškim vodstvom Brede Stepan, ki bo Folkejeve zgodbe uprizorila z avtorsko glasbo Bojana Drakslerja, posebni gostje z Deželne glasbene šole Bad Ischl (Avstrija) ter recitatorke in recitatorji z Gimnazije Celje – Center.

Folke Tegetthoff je eden najznamenitejših literatov sodobne Avstrije in Evrope. Kot pravi sam, sta pisanje in pripovedovanje pravljic postala njegova življenjska filozofija. Živi na avstrijskem Štajerskem, s Slovenijo pa ga vežejo prav posebne vezi, saj veliko časa preživlja tudi v svojem drugem domu v Piranu. Njegov opus obsega skoraj 40 knjig, ki so prevedene v 12 jezikov, zelo veliko pa tudi gostuje po vsem svetu. Leta 1986 so v ZDA odprli prvi arhiv o njegovem delu. Je pobudnik in organizator največjega evropskega festivala pripovedovanja zgodb Graz erzählt, leta 1994 pa je, kot edini Avstrijec, prejel nagrado International Lego Price, ki je v svetovnem merilu ena najpomembnejših nagrad za posameznike in institucije s posebnimi zaslugami za otroški razvoj.

Večer ob svetovnem dnevu poezije je še ena v nizu uspešnih prireditev, ki jih v sodelovanju z mlado generacijo umetnikov pripravljajo v Hiši kulture Celje, saj skrb za estetsko vzgojo in poudarjanje pomena angažirane kulture in medkulturnega dialoga sodi v osnovno poslanstvo tega celjskega produkcijskega zavoda. Do konca marca sta na programu še dve prireditvi, ki jih bodo oblikovali mladi celjski umetniki, in sicer Džjezz do it z zasedbo Free Flight (28. 3., Mestni kino Metropol) in Kulturni galop z Oktetom 9 na Centru konjeniškega športa Celje (29. 3.).

unnamed

 Utrinek iz lanskega večera ob svetovnem dnevu poezije (arhiv HKC)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja