TIŠINA! Mladi govorijo …

Naši mladi literati bodo v četrtek, 15. 6., ob 20. uri z glasbeno-literarnim večerom Mlade oči v šolskem parku javnosti predstavili novo literarno revijo Gimnazije Celje – Center PODSTREŠJE.

Se sprašujete, zakaj ravno Podstrešje?

Zaradi tiste skrivnostnosti, ki jo vsak izmed nas začuti, ko se uzre proti nebu. Zaradi simbolike prostora, kjer pod tono prahu živijo spomini. Zaradi glasne tišine, ki izpolnjuje prostor med traverzami v mladih glavah in čaka, da jo slišimo.

Kristjan Koželj, odgovorni urednik

Za sklep letošnjega šolskega leta bomo na GCC bogat kulturni utrip zaokrožili z izdajo nove literarne revije Podstrešje. V njej so zbrane najboljše literarne stvaritve dijakov, ki del svojega ustvarjalnega časa namenjajo raziskovanju slovenske besede skozi pesmi, kratke zgodbe in eseje. Mladi literati so v vabilo na glasbeno-literarni večer z naslovom Mlade oči zapisali tudi pomenljivo opozorilo »TIŠINA! Mladi govorijo …«.

Tudi naši glasbeniki, ki bodo spremljali celoten dogodek, bodo za izhodišče večera izbrali besedilo te slovenske popevke, ki ga je napisal Dušan Velkaverh. Revijo, ki je naslednica nekdanjega Utripa, glasila v katerem so dolga leta dijaki objavljali le poezijo, izpolnjujejo pesmi, kratke zgodbe, eseji in ilustracije, ki jih je uredniški svet izbral na podlagi pomladnega razpisa in pa dijaškega natečaja za naj kratko zgodbo, ki ga na GCC pripravimo vsako leto jeseni.

V reviji se skupaj s souredniki, profesorico slovenščine Jasmino Temnik Kerš, dijakoma Barbaro Tadino in Aljažem Primožičem predstavljajo pesnice in pesniki Staša Klovar Rupnik, Klavdija Košec, Tilen Letner, Tamara Levar, Aljaž Primožič, Barbara Tadina, Alina Špan, Lana Vincelj in Anže Zaveršnik ter prozaisti in esejisti Ana Logar, Anja Črepinšek, Aljaž Primožič in Blaž Pažon. Dijaki likovne gimnazije so prispevali ilustracije, ki jih je v kočno podobo uredila prof. Ana Pečnik, uvodnika pa odgovorni urednik Koželj in ravnatelj Gregor Deleja. Na predstavitvi pa bo literarno-kritiško noto mladim avtorjem podal celjski pesnik Zoran Pevec.

Podstrešje na GCC končno odpira svoja vrata. Pa ne tisto, ki že nekaj časa prašno čaka na pospravljanje, temveč podstrešje glav mladih literarnih ustvarjalcev, ki tiho kujejo svoje misli skozi besede. Ideje, kot je Podstrešje, zares puščajo prosto pot prav vsakemu nalivnemu peresu. Revija predstavlja izjemen opus del, ki jih vidijo mlade oči, kar le še dokazuje, da Center ni uspešen zgolj v glasbeni ter likovni umetnosti, temveč uspešno orje ledino tudi na vrh srednješolske literature.

Aljaž Primožič, sourednik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja