TIŠINA, MLADI GOVORIJO!

S predstavitvijo 6. številke literarne revije Podstrešje in odprtjem fotografske razstave Odtujenost se 23. 6. v AQ galeriji v celjski umetniški četrti nadaljuje GCC poletje ’22

S performansom Sobivanje – med rojstvom in smrtjo na sobotni poletni muzejski noči, se je uradno začelo GCC poletje ’22 s katerim na Gimnaziji Celje – Center (GCC) tudi letos dopolnjujejo bogat poletni kulturni utrip knežjega mesta. Vse prireditve letos v ospredje postavljajo celjsko umetniško četrt, kjer je GCC pomladi v upravljanje od Mestne občine Celje prejela galerijo AQ. Za šolo, ki že 18 let izvaja program umetniška gimnazija likovna smer pomeni izjemno pridobitev v smislu novega, odprtega ustvarjalnega prostora, ki ga v celoti upravljajo dijakinje in dijaki.

Dogajanje se nadaljuje v četrtek, 23. 6., ob 20. uri. V galeriji AQ GCC bodo predstavili šesto številko literarne revije Podstrešje, v katero so tudi tokrat dijakinje in dijaki na svojstven način ujeli utrip letošnjega šolskega leta s poezijo in prozo. Istočasno se bo v galeriji odprla tudi fotografska razstava Odtujenost nekdanje dijakinje GCC, sedaj študentke na ALUO Lane Soklič. Posebna gostja prireditve bo pesnica in pisateljica Nina Kremžar, ki je sicer tudi urednica literarne revije Novi zvon.

Šesto Podstrešje s svojimi prispevki izpolnjuje 20 mladih avtoric in avtorjev poezije, kratke proze in esejistike. Uredniško delo je to leto opravil Kristian Koželj s katerim na GCC že vrsto let sodelujejo pri izvajanju obšolskih dejavnostih s področja poezije in kreativnega pisanja. V gostujočem delu revije se predstavljajo dijakinje Gimnazije Vič, zbrane v literarnem klubu L’Etažer, Podstrešje je tudi letos opremljeno z ilustracijami dijakov likovne gimnazije, oblikovala pa ga je prof. Ana Pečnik.

Fotografska razstava z naslovom Odtujenost pa združuje rezultate diplomskega dela in drugega semestra magistrskega študija nekdanje dijakinje GCC Lane Soklič. Lana se pri svojem delu pretežno ukvarja z analogno fotografijo, kar ji omogoča širok spekter eksperimentov in vključevanja naključij v končno podobo. Fotografske materiale manipulira z različnimi načini razvijanja, dodajanja kemikalij, segrevanjem in mehanskimi modifikacijami z namenom, da izzove nepravilnosti, popačenja in barvne anomalije izvornih fotografskih podob. Inspiracijo za ustvarjanje črpa iz lastnih spominov, izkušenj, sanj, človeške psihe in psiholoških stanj.

Lana Soklič- Odtujenost

Do konca poletja se bosta v galeriji AQ GCC zvrstili še dve razstavi, in sicer Gaje Pekošak (14. 7., 19.00) in Mance Matelič ter Emili Jenko (18. 8., 19.00), maturantk likovne gimnazije na GCC. Zadnjo odprtje bo dopolnil tudi koncert učiteljske zasedbe GCC kvintet.

Tudi na GCC bodo letošnje počitnice delovne. Poleg rednih vzdrževalnih del na 110 let starem šolskem poslopju ter prenove garderob v športni dvorani, bodo na podstrešju nad nekdanjimi hišniškimi stanovanji uredili poseben odprt učno-projektni prostor. Pri izvedbi sodelujejo tudi z območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj želijo pri obnovi ohraniti celotno konstrukcijo ostrešja.

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja