Tilen Letner: Izkušnja, ki je ne bom pozabil

Tilen Letner, 4. i, se je včeraj vrnil iz Danske, kamor je potoval v sklopu vsakoletnega projekta oziroma dijaške ekskurzije Društva slovensko-danskega prijateljstva. Kako pa se je Tilen imel na vsakoletni vseslovenski srednješolski odpravi na Dansko, v katero je bilo vključenih 50 dijakinj in dijakov slovenskih gimnazij in drugih srednjih šol, si preberite kar sami! 🙂

 

Kakšni so občutki sedaj, ko si po devetih dneh spet v Sloveniji?
Nisem še točno dojel, da je že konec. Še vedno sem pol vtisov Danske in njenih lepot. Imeli smo se izjemno, veliko smo potovali, odkrivali, se veselili, ustvarjali … Neverjetna izkušnja in res sem vesel, da sem imel priložnost biti del tega projekta.

Kaj vse ste pa počeli?
Najprej smo seveda morali priti na Dansko, vožnja je bila zelo utrujajoča, saj je s postanki trajala okoli 20 ur. Najprej smo si na Danskem ogledali otok Romo, ki leži na zahodni obali, raziskali smo tudi najstarejše mesto Ribe in v njem tudi prespali, mislim, da tudi v enem izmed najstarejših hotelov (smeh). Naslednji dan smo odšli v Legoland, zvečer pa smo se pripravljali na slovenske večere. Večer je bil super, igrali smo slovenske pesmi, kot je npr. Siva pot, naučili smo se tudi slovensko in dansko himno. V sredo smo odpotovali na vzhod Danske skozi drugo največje mesto Aarhus. V Kobenhavnu smo preživeli 4 dni, bivali smo v hostlu, ki je bil tako urejen, da bi lahko bil tudi hotel. (smeh) 

Kateri dogodek ti je bil najbolj zanimiv?
Ko smo se peljali do Kobenhavna smo se ustavili v nekem mestu, kjer so imeli tekmovanje v Supih. Slišali smo komentatorja, ki je povedal, da tekmuje tudi Slovenec Bojan. Vsi smo navijali zanj, zapeli smo tudi pesem Slovenija, od kod lepote tvoje tako, da mislim, da smo na koncu bili predvajani tudi na enem izmed danskih kanalov. (smeh)

Kakšna se ti zdi Danska (v primerjavi s Slovenijo)?
Danska je izjemno lepa. Čudovita! Tako pokrajina kot tudi arhitektura – je neka mešanica nordijske arhitekture in primesi ostale Evrope. Veliko je možnosti izkazati umetnost in kulturo, vanju Danci tudi veliko vlagajo. V nasprotju s Slovenijo, kjer namenimo umetnosti 3 % državnega denarja, Danci namenijo desetkrat več. Ena izmet stvari, ki so me pritegnile, je tudi izkoristek vetrne energije – na enem polju je okoli 100 vetrnic. So pa cene precej višje … Vse ima svoje dobre in slabe lasnosti.

 

Tilen, hvala, da si si vzel čas, nam odgovoril na vprašanja in delil svojo izkušnjo! 🙂

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja