Ti greš volit?

“Na mladih svet stoji.” A čas, v katerem živimo, pravi drugače … Med generacijskimi skupinami, ki v najmanjšem številu oddajajo svoje glasove za predsedniške, poslanske in županske kandidate, so mladi. Čas je, da se mladi začnemo zavedati, da je naš glas POMEMBEN!

Verjetno ste že vsi prišli v kakšen pogovor o volitveh predsednika Republike Slovenije. Vse, ki ste že dopolnili polnoletnost, čez teden dni čaka odločitev – koga boste volili oziroma, če boste sploh odšli volit.

Raziskava Mladina 2013 je pokazala, da se večina mladih ne zanima za konvencionalno politiko, le 15 % anketiranih meni, da njihov glas vsaj malo vpliva na državne institucije, in če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi se jih udeležilo le 32 %. Raziskava iz leta 2015, ki jo je naročila Evropska komisija, je pokazala, da je volilna udeležba mladih do 30 let največja na lokalni ravni, sledi ji nacionalna, najslabše pa so obiskane evropske volitve. Podatki za Slovenijo kažejo, da se državnih volitev udeležuje 39 % mladih, lokalnih pa 61 %.

Volilci izbirate med devetimi kandidati, ti pa so: Ljudmila Novak (kandidatka NSi-ja)Boris Popovič (kandidat SZV-ja)Maja Makovec Brenčič (kandidatka SMC-ja)Borut Pahor (neodvisni kandidat)Angelca Likovič (kandidatka stranke Glas za otroke in družine)Romana Tomc (kandidatka SDS-a)Suzana Lara Krause (kandidatka SLS-a)Andrej Šiško (kandidat stranke Zedinjena Slovenija) in Marjan Šarec (neodvisni kandidat).

Sledko je dijake Gimnazije Celje – Center povprašal, če se bodo udeležili volitev za predsednika Republike Slovenije, ki so 22. oktobra, in če že imajo izbranega kandidata.

Ne, ne grem na voltve, saj se ne zanimam za politiko in se tudi nimam želje vpletati v njo.

Regina Jakšič, 4. I

Da, grem na volitve. Kandidata imam zbranega, odločitev ni bla težka, ker sem za to osebo že vedel, da jo bom volil, pa tudi z govori na soočanjih me je prepričala.

Rožle Stajner, 4. A

Da, grem volit. Odločitev pa ni bila težka, ker mi je kandidat od nekdaj všeč in sem bila tudi že v stiku z njim.

Neža Švajger, 4. Č

Ja, seveda grem, sploh, ker so to moje prve volitve – zato še z večjo navdušenostjo. Imam izbranega kandidata, odločitev pa ni bila težka, saj popolnoma podpiram tega kandidata in menim, da bo še naprej odlično opravljal svojo vlogo.

Sara Vrečko, 4. Č

Grem in imam že kandidata. Odločitev sicer ni dokončna, niti pa ni bila težka.

Luka Ganič, 4. C

Katarina Žurej in Barbara Tadina iz 4. D sta povedali: “Greva na volitve, a kandidat še ni izbran, ker si še nisva vzeli časa za izbiranje.” No, medtem ko nekateri že vedno, koga bodo volili, drugi tuhtajo, če je sploh kdo od kandidatov primeren …

Nisem se še odločila, če bom odšla na volitve. Ker nisem podrobno spremljala predvolilne kampanje nobenega od kandidatov, še ne vem, za koga bi se odločila. Če bom šla na volitve, se bom prej pozanimala o kandidatih ipd. Zdi pa se mi prav, da gremo, ker je to naša pravica in so se ljudje (predvsem ženske) skozi zgodovino preveč trudili zanjo, da bi jo zdaj jemali kot nekaj samoumevnega.

Laura Kovačič, 4. B

Na volitve grem, volil pa ne bom nikogar, ker se ne strinjam z nobeno od opcij.

Nik Skerbiš, 4. C

Grem. Odločitev je bila težka, ker se mi zdi, da nihče od kandidatov ni primeren za predsedniško mesto. Ampak, če že moram izbirat med temi, bom zbrala nekoga, za katerega mislim, da bo največ naredil za ljudstvo, predvsem za nas, bodoče študente.

Adrijana Dečman, 4. D

Seveda grem na volitve, če imamo demokratično ureditev in možnost odločanja, zakaj ne bi tega izkoristili. To je dolžnost vsakega državljana, ki je seveda polnoleten. In samo tisti, ki se volitev udeleži lahko potem hvali ali kara naše vodstvo, ker sem opazila, da ljudje to zelo radi počnejo, ko pa jih vpašaš, kaj so počeli, ko so imeli možnost odločiti, pa pravijo, da nimajo časa, da bi hodili na volitve. To so moje prve večje volitve kot polnoletna državljanka in ja, da ti odgovorim, odločitev je bila težka, in sem bila v bistvu zelo razočarana nad kandidati, ker ni nekoga, za katerega bi jaz z veseljem in z zaupanjem volila. Prepričal me ni nihče. Potem se pa vprašaš … Jaz sem odgovorna oziroma delno odgovorna zato, kdo bo vodja države in moram na volitvah obkrožiti številko pred kandidatom, za katerega želim, da je predsednik. A takšnega kandidata ni, se pravi se bom zadovoljila s tistim, ki je najbližje temu. Menim, da mora biti predsednik avtoriteta in odsev države, biti mora dostopen in predvsem odprt, znati mora pomagati, imeti srce, poslušati, se obvladovati v določenih situacijah!! Biti mora aktiven na vseh področjih in delati spremembe tam, kjer so potrebne, tisto, kar pa je lepo tako kot je, pa pustiti pri miru. Menim tudi, da mora biti predsednik nekdo, ki je v koraku s časom, saj bodimo realni, mi hočemo naprej ne nazaj in predvsem ne moremo ostati na mestu, kjer smo zdaj. Nebom povedala za koga sem se odločila, lahko povem da je ženska, za katero mislim, da je sposobna kaj narediti in spremeniti, hkrati pa obdržati nekatere prisrčne lastnosti predsednika, ki jih ima aktualen predsednik.

Mija Hrovat, 4. D

Grem na volitve. Nimam še čisto izbranega kandidata, ampak vem približno, koga bom volila. Odločitev ni bila pretirano težka, ker je večina kandidatov nesposobnih za ta položaj.

Špela Nunčič, 4. Č

Na volitve grem in že imam izbranega kandidata, čeprav ni nihče zrel za to pozicijo.

Urh Repar, 3. C

 

Sledkovi novinarji smo iz pogovorov z dijaki razbrali močno nezadovoljstvo s kandidati za predsednika Republike Slovenije. Da, potreben bo še en dober razmislek pred volitvami …

1 Komentar

  1. Pingback: Angelika Fidler o nedeljskih predsedniških volitvah | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja