Teden zdrave šole

Dragi dijaki!

Sledko in DRT v tednu od 3. do 7. aprila organizirata prvi TEDEN ZDRAVE ŠOLE na Gimnaziji Celje – Center. V zadnjem času smo lahko priča raznim diskusijam o zdravem načinu življenja – prehrana, zadostno gibanje, dovolj spanca … Ugotovili smo, da se mladi premalo zavedamo posledic, ki nam jih prinaša naš način življenja z večinoma nezadostno prehrano, primanjkljajem spanja ipd.,  zato smo se odločili, da vam te teme predstavimo na zanimiv, drugačen način. Vsak dan v tednu bo tematsko obarvan. Spodbujamo vas, da se dejavnosti v tem tednu poskušate udeležiti v čim večjem številu, da boste od tedna, ki je namenjen nam, dijakom, odnesli čim več. Vabimo vas tudi k rednemu branju prispevkov na Sledku, ki bodo bolj ali manj tematsko povezani z dogajanjem na šoli.

Predsednike oddelčnih skupnosti prosimo, da do petka, 31. 3. 2017, zberejo število dijakov, ki bodo sodelovali pri sredini telovadbi in jih pošljejo na drt@gcc.si.

V ponedeljek, 3. 4. 2017, nam bo 2. šolsko uro krajšal Ekoradio na temo Teden zdravega življenja.

V torek, 4. 4., bo v šolski knjižnici 5. šolsko uro (11.35) predavanje o pomenu spanja za fizično in mentalno zdravje.

V sredo, 5. 4., bo imela prof. Špela Sešlar kratko telovadbo med razrednimi urami v športni dvorani (obvezna oddaja prijav na drt@gcc.si do 31. 3.!)
Ta dan je obvezna tudi oddaja razrednih seznamov dijakov, ki bodo imeli v četrtek malico. Na malico se lahko prijavijo vsi dijaki, tudi tisti, ki drugače niso prijavljeni na šolsko malico. Nujna je oznaka H – hladni meni, oz. V – vegi topli ali M – mesni topli meni. Predsedniki morate sezname oddati do 10.30 v tajništvo šole.

Četrtek, 6. 4., je dan D – dan zdrave prehrane. 7.15 – 8.45 bomo novinarji Sledka v pritličju šole za vse dijake delili zdrav »čokolino«. Ta dan bo tudi zdrava malica – drugačen hladni meni (ne bo belega kruha, sladkih pijač in kakršnihkoli sladkarij) in samo en topel meni (vegi in mesna različica).

MESNI:                                                                                                    VEGI:
kremna juha iz hokaido buče                                      kremna juha iz hokaido buče
pirina rižota s porom in jurčki                                    pirina rižota s porom in jurčki
curry piščanec                                                            falafli (čičerikini polpeti)
solata s korenčkom                                                    solata s korenčkom

Ta dan bo tudi predavanje nutricionistke ge. Mojce Cepuš v športni dvorani ob 11.35 (pomen zdrave prehrane, kako se zdravo prehranjevati …). Ga. Cepuš bo poskusila v predavanje vplesti tudi čim več vaših vprašanj, ki jih lahko oddate preko spletne ankete.

Petek, 7. 4., pa nam bo popestrilo predavanje Društva študentov farmacije Ljubljana na temo interakcije zdravil in alkohola. Predavanje bo v šolski knjižnici 5. šolsko uro (11.35), ta dan pa se bomo z dijaško-profesorsko ekipo udeležili tudi 1. teka gimnazij, ki ga pripravlja I. gimnazija v Celju.

 

V tednu zdravja pa bomo izvedli tudi prav poseben, res #enostavnodrugačen projekt – TEDEN BREZ MOBILNEGA TELEFONA.

Vsi dijaki ste lepo vabljeni, da vsak dan v tednu svoj mobilni telefon med 7.00 in 8.00 oddate v tajništvu šole in ga prevzamete po pouku. Nujno ga opremite s POST-IT listkom, na katerem naj bo zapisano vaše ime in priimek ter razred. Listke z vašimi podatki bomo zbirali in ob koncu tedna izžrebali srečnega nagrajenca. Večkrat ko boste oddali svoj telefon, več vaših listkov bo v končnem žrebanju za nagrado in večje vaše možnosti za osvojitev le te.

Upamo, da boste v tednu zdravja aktivno sodelovali v vseh ponujenih dejavnostih, tudi pogumno poskusili zdravo malico, vsaj malce spremenili svoj način življenja, predvsem pa da se boste naučili česa novega.

 

Dijaški razvojni tim

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja