Teden zdravja na GCC – 19. 4. do 22. 4. 2021

ČAS ZA ZDRAVJE – ČAS ZA NAS!

19. – 22. april 2021

Končno smo dočakali teden Zdravja na GCC!!! J

Tokrat bo dolg štiri dni. Letošnja tema je SKRB ZASE, ker je ta osnova telesnega in duševnega zdravja. Če se znamo oddahniti od vsakdanjih obremenitev, se sprostiti v stresnih trenutkih in biti občasno sami s sabo, naredimo ogromno za svoje zdravje. Z dejavnostmi letošnjega Tedna zdravja vam ponujamo nekaj idej za sprostitev, pa tudi za ohranjanje vitalnosti telesa in možganov.

Spodaj najdete koledar aktivnosti v Tednu zdravja 2021. Letos so zaradi omejitev druženja aktivnosti nekoliko prilagojene, a nič manj zanimive.

Vzemimo si čas zase in zaplujmo skupaj v zdravo prihodnost!

DATUMDEJAVNOST
Ponedeljek, 19. 4.5 vaj za bolj zdravo hrbtenicoNa začetku 1. šolske ure bo učitelj predvajal kratek posnetek z vajami in skupaj z dijaki opravil vaje.
Torek, 20. 4.  5 vaj za močNa začetku 1. šolskeure bo učitelj predvajal kratek posnetek z vajami in skupaj z dijaki opravil vaje.
Možganski dvobojPridite v zunanjo jedilnico in razmigajte možgane! Dijaki bodo dva dni, v torek in sredo, celo dopoldne skrbeli za vaše možgančke – stopite do miz in se poigrajte z igrami za aktivacijo možganskih vijug! Od 8.00 do 13.00.
Sreda, 21. 4.5 vaj za aktivacijoNa začetku 1. šolske ure bo učitelj predvajal kratek posnetek z vajami in skupaj z dijaki opravil vaje.
Možganski dvobojZunanja jedilnica, od 8.00 do 13.00.
Četrtek, 22. 4.Zdrav zajtrkGCC vsem dijakom in učiteljem podarja zdrav zajtrk – začnimo dneve OIV zdravo, brez stresa za pripravo zajtrka doma 😉 in tudi na ta način poskrbimo zase! Zajtrk bo na voljo v avli šole med 7.30 in 9.00. Recepte zanj najdete na naslednji strani ?

»HRANA ZA MOŽGANE«, 22. 4. 2021, 07.30-09.00

Z zajtrkom poskrbite za dober začetek dneva.

Če človek ne zaužije dovolj glukoze, se pomanjkanje med drugim kaže tudi kot neosredotočenost na določeno stvar. Nasproti temu pa je prevelika količina glukoze vzrok za oslabljene mentalne sposobnosti. Da bi preprečili nihanja ravni glukoze v krvi je potrebno obrok sestaviti iz več hranil. Pripravite si kosmiče s sadjem ter oreščki. Takšen zajtrk vsebuje ogljikove hidrate za energijo, beljakovine in prehransko vlaknino za uravnajavnej krvnega sladkorja ter vitamine, minerale in dobre maščobe za boljše in lažje tazmišljanje.

Tokrat so kuharji z Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje z avas naredili kašo v malo drugačni obliki. Kot tablico.

Uživajte tudi dovolj tekočine, ki skrbi, da hranljive snovi potujejo po telesu. Dehidracija, četudi majhna, je vzrok za težave pri kratkoročnem spominu.

Kaj vse boste jedli v današnjem zajtrku:

  • Oves: Vsebuje beta glukane, posebno prehransk vlanino, ki uravnava holestrol v telesu in s tem skrbi za zdrav srčno žilni sistem.
  • Orehi: so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki izjemno pozitivno vplivajo na spomin in učenje.
  • Sugo sadje: poleg sladkorja vsebujejo še veliko vitaminov iin mineralov, ki so pomembni za nrmalno delovanje našega organizma. Z njimi se sladkamo brez slabe vesti. Slive vsebujejo antocianine, barvilo zaradi katereg je sliva modre barve. Ta antioksidant varuje naše možgane in ostale celice pred oksidativnim stresom.
  • Cimet je med začimbami eden najbolj priljubljenih. Vsebuje številne protivnetne snovi, posebej koristen je za diabetike, saj znižuje in uravnava nivo krvnega sladkorja po obroku in s tem ugodno vpliva na koncentracijo.
  • Kurkuma: je začimba rumeno-oranžne barve, vsebuje snov kurkumin, zaradi katere ji pripisujejo številne zdravilne učinke.Kurkuma je  za možgane koristna, saj preprečuje odlaganje nenormalnih beljakovin, ki so vzrok za Alzeimerjevo bolezen. Preprečuje tudi kopičenje holesterola v krvi, posledično do možganov pride dovolj krvi ter kisika, zaradi česar možgani in sive celice delujejo nemoteno. Je močan antioksidant in zaviralec vnetnega stanja v telesu. Skupaj z omega-3 m.k. skrbi za zdravje možganov in dokazano zmanjša posledice Alzheimerjeve bolezni ter spodbuja tvorbo novih možganskih celic.
  • Ajda: Ajda je bogata z bakrom, ki deluje kot antioksidant. Pomemben je za zdrav imunski in živčni sistem. Magnezij pomirja in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, podobno kot niacin. Niacin ali vitamin B3 pomaga tudi pri boljšemu psihološkem počutju.

Za konec še to:

Raziskave kažejo, da v primeru, ko res ne morete vplivati na izbiro zajtrka, je še vedno bolje, da pojeste »slab« zajtrk, kot da ne pojeste nič.

RECEPTA

 Sadno žitna tablica

 Sestavine za 6 oseb:

50 g mešanih kosmičev

200 g različnih oreškov (oreh, sončnice, bučnice)

100 g mešanega suhega sadja (brusnice, fige, slive)

100 g masla

4 žlice medu

1 žlica lanenega semena

Priprava

  1. Kosmiče grobo zmeljemo. Oreške in suho sadje narežemo na koščke. Vse skupaj stresemo v skledo in premešamo. Dodamo semena, zmehčano maslo in med ter dobro premešamo, da dobimo čim bolj kompaktno maso.
  2. Maso enakomerno porazdelimo po pekaču do višine največ 2 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo na 180 stopinj približno 20 minut. Pustimo, da se strdi v pekaču.
  3. Razrežemo na poljubno velike ploščice in hranimo v posodi s pokrovom, v hladnem in temnem prostoru.

 Ajdov smoothie

Sestavine za 1 osebo:

50 g ajdove kaše

1 jabolko

15 g suhih sliv

0,5 dcl jabolčnega soka

ščepec cimeta

ščepec kurkume

bučnice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja