Teden kostanja: 4. dan

Če vas vprašamo, katera je vaša najljubša jed iz kostanja, kaj bi nam odgovorili? Pečen kostanj? Kuhan kostanj? Ali bi se spomnili kakšne kostanjeve potice, torte ali pa morda kostanjevega pireja?

Da bo vaš odgovor v prihodnje bolj konkreten (in tudi vam “naredimo lušte” pred jutrišnjim piknikom), smo se pogovorili z eno od slaščičark zaposlenih v Dobnikovi slaščičarni, Katjo Kramer.

Kako si prišla do svoje izobrazbe in zaposlitve pri Čokoladnem ateljeju Dobnik?
Po končani izobrazbi gostinsko-turističnega tehnika, zdaj delam izredno šolo v Šentjurju za izobrazbo slaščičar. Narediti moram približno 900 ur, zato pri njih opravljam praktično usposabljanje. Ker je Čokoladni atelje Dobnik  eden izmed najbolj znanih ateljejev v Sloveniji, je že od nekdaj bila moja želja delati pri njih, tako da sem se potrudila in si priskrbela priporočila, da lahko opravljam prakso pri njih. Sem zelo vesela, da lahko pri njih pridobivam izkušnje, saj te priložnosti nima vsak.

Kakšni pa so delovni pogoji v Čokoladnem ateljeju Dobnik?
S prva je kar težko ujeti tempo, saj je potrebno biti hiter in natančen hkrati, kar pa po navadi ni najboljša kombinacija. Kot pravi rek ”vaja dela mojstra”, to velja tudi tukaj. Delamo od ponedeljka do nedelje, ob vikendih samo dopoldanske izmene. Imamo predpisane uniforme, prav tako mora pa vsak zaposleni znati pravila HACCP. Prav tako pa moramo znati uporabljati teoretične stvari v praksi. Na pimer:  čokoladno moramo znati temperirati po pravilnem postopku do 50°C, potem ohladiti nazaj na 26°C, nato pa ponovno segrejemo na 30°C. Tako preprečimo sivenje čokolade oziroma ustvarimo lesk in lepo bravo čokolade.

Glede na to, da so Dobnikove sladice zelo znane in okusne, predvidevamo, da imate natempiran delovnik?
Poleti je prodaja manjša, ker je na tapeti sladoled. Bolj, kot pa se bližajo novoletni prazniki in postaja hladneje, vse več je naročil za atelje, saj se sladoled neha proizvajati konec septembra. Torej se tudi naš delovnik z jesenjo podaljša, lahko tudi iz 7 ur na 12 ur. Ob novoletnih praznikih imamo zelo veliko naročil tort, saj vsi praznujejo.

Katere jedi iz kostanja pa pripravljate?
V slaščičarskem oddelku pripravljamo samo Kostanjev fondant (sočen čokoladno-kostanjev biskvit, s kostanjevo omako), v čokoladerskem oddelku pa pripravljajo Čokoladne marone iz temne in mlečne čokolade (to so malo večji kostanji obliti s čokolado).

Katere pa so tvoje najljubše jedi iz kostanja?
Moja najljubša jed iz kostanja je seveda klasika – pečen kostanj. Tudi kakšnemu čokoladnemu maronu se ne bi odrekla, za pripravo mi je pa zelo zanimiva kakšna kostanjeva kremna juha, pečena zelenjava s kostanji, tudi pito sem že poskusila narediti …

Jesen je zelo zanimiv letni čas, zato nas zanima, kakšne okuse, barve in sestavine uporabljaš pri svojih jedeh?
V tem letnem času je najbolj na udaru oranžna barva – buče. Pri Dobniku imamo Presno bučno torto s pistacijami, ki je zelo okusna in v jesenskih barvah, oranžna, zelena, rjava … Kar se tiče sestavin pa so jeseni zelo popularne buče, kostanj, tudi ringlo slive, ki so najboljše oblite s čokolado. Najrajši delam pite tako iz kostanja, kot tudi iz sliv.

Kaj najbolj priporočaš, da poskusimo v teh jesenskih dneh?
Če se osredotočim na kostanj, potem je moj odgovor kostanjeva pita, ker je nekaj drugačnega. Verjetno ne bo ugajala prav vsem, saj ima zelo poseben okus. Pripravimo jo namreč iz predelanega kostanja. Na splošno pa priporočam, da poiskusite kremno bučno juho iz hokaido buče, predvsem zaradi zanimive barve in drugačnega okusa, pa malo tudi zato, ker drugače čez leto ni dostopna. Meni je zelo okusna, če je pripravljena s pšeničnim zdrobom.

Najlepša hvala za pogovor in namige, kaj naj pospravimo v naš želodček v teh jesenskih mesecih.

 

Jutri, 28. 10. 2016, pa nas čaka KOSTANJEV PIKNIK! Prvi si boste lahko pečen kostanj privoščili že ob 9.30 na rondoju za šolo. Prav tako vabimo v glavnih odmorih na rondo tudi tiste dijake in profesorje, ki nad kostanjem niste preveč navdušeni, saj bodo za dobro vzdušje skrbele šolske glasbene skupine. Upamo, da bomo skupaj preživeli lep zadnji predpočitniški dan.

Se vidimo!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja