TEDEN KAVE: 4. dan – spletna kamera za kavo

Lep kofetkarski pozdrav! V četrtem dnevu tedna kave vam danes predstavljamo nekaj zanimivosti o kavi, ki jih zagotovo niste vedeli.

Največ kave na svetu popijejo na Finskem, Slovenci pa smo na 13. mestu. Povprečen Finec na leto zaužije kar 12 kg kave, Slovenci, ki smo na svetovni lestvici na 13. mestu, pa v povprečju zaužijemo 5,8 kg kave na osebo na leto. Svetovno povprečje je 1,3 kg kave na osebo na leto. Na splošno največ kave zaužijejo na severu Evrope: na prvih šestih mestih po količini zaužite kave na svetu so poleg Finske še Norveška, Islandija, Danska, Nizozemska in Švedska.

Najdražja kava na svetu se imenuje Črna Slonovina in je narejena iz iztrebkov. Točneje iz slonjih iztrebkov. Zato se tudi imenuje Črna Slonovina. Skodelica te kave stane okoli 45 evrov.

Kava je diuretik, kar pomeni, da pospešuje nastajanje in izločanje seča, zato je dobro ob kavi vedno spiti kozarec vode, da nadomestimo izgubljeno tekočino.

Najbolj dragocena kava je hkrati tudi najbolj »umazana«. S sadeži kavovca se v Afriki hrani cibetovka, žival, ki je nekoliko podobna mački, nekoliko pa kuni. Ta kavnih zrnc seveda ne prebavi (tako kot mi ne prebavimo pešk različnega sadja) in jih izloči. Vendar pa ta še pred tem v njenem želodcu fermentirajo in zato dobijo izjemen okus po čokoladi. Zrnca iz iztrebkov cibetovke so menda tako posebna, da dosegajo vrtoglave cene – in so gotovo za marsikaterega »običajnega« ljubitelja kave nesprejemljiva, pa ne zgolj zaradi same cene …

Ali je kava zdrava? O kavi se vedno znova sprožajo polemike in nekateri njeno uživanje zagovarjajo, drugi ne. Dejstvo je, da kava oziroma uživanje kofeina preprečuje nastanek Alzheimerjeve bolezni, prav tako pa ima dober vpliv pri diabetesu tipa II in Parkinsonovi bolezni. Vsekakor pa bo potrebnih še več študij o tem, kako zdrava je kava ter v kakšnih količinah.

Se lahko  s kavo zastrupimo? Kofein vsekakor zanimivo vpliva na človeško telo in z njim se je možno tudi zastrupiti, vendar ga s pitjem kave zagotovo ne moremo zaužiti smrtne doze. Za to bi morali spiti kar okoli sto skodelic kave, pri tem pa je še odvisno, kako je pripravljena in iz kakšne kavne mešanice (temneje pražena kava vsebuje manj kofeina kot svetlejša).

Prva spletna kamera je bila ustvarjena zaradi kave. Leta 1991 so znanstveniki na univerzi v Cambridgu namestili kamero, ki je snemala kuhalnik s kavo in posnetek predvajali na spletu, da so lahko vsi v oddelku preverili, če je v kuhalniku kava ali ne in se s tem ognili nepotrebnemu sprehodu do kuhinje, v kolikor kave v kuhalniku ni bilo več.

Ljudje po svetu vsako leto spijejo več kot 400 milijard skodelic kave.

Za pripravo ene skodelice kave potrebujemo približno 42 kavnih zrn.

 

Upamo, da so se vam zdela zgornja dejstva zanimiva. V vsakem primeru pa ne pozabite jutri poslušati oddaje Ekoradia, kjer bodo spregovorili o učinkih, ki jih imajo kava in drugi napitki, ki vsebujejo kofein, na nas. In pa seveda si jutri nikakor ne smete pozabiti privoščiti skodelice kave v pritličju šole. Se vidimo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja