TEDEN »HRANE BOGOV«

»Hrana bogov« oz. čokolada velja največkrat za sladko pregreho, a v resnici se v njej skriva mnogo več …

Na GCC tej opojni jedači že tradicionalno posvečamo zadnji teden pouka. Med 10. in 14. 6. bomo v 1. nadstropju pripravili čokoladni kotiček, kjer bodo prikazane dobre in pa tudi tiste slabše strani čokolade. V četrtek, 13. 6., pa bo v spodnji avli od prvega do zadnjega glavnega odmora dalje za vsakega dijaka pripravljena opojna skodelica čokoladnega moussa, ki ga bodo dan prej pripravljali člani Dijaškega razvojnega tima in Sledkovi novinarji. 

Nekaj kratkih dejstev o čokoladi …

Čokoladi so že pred več kot 3000 leti pripisovali zdravilne učinke, danes pa jo večinoma jemo iz užitka. Saj veste, kaj pravijo: »Košček čokolade na dan prežene slabo voljo stran

Ta sladka pregreha pa ima tudi nekaj pozitivnih in celo zdravilnih učinkov, predvsem za vaše srce in ožilje. 

Ste vedeli, da prava čokolada pomaga pri širjenju žil in nižanju krvnega pritiska? Pomaga pa tudi preprečevati poapnenje žil in ima blag protistrjevalni učinek.

Zanimivo je, da ob zaužitju prave čokolade, ta ne bo povzročila rasti krvnega sladkorja.

Je pa vsekakor potrebno poudariti, da zaradi današnje industrijske pridelave čokolade, veliko teh učinkov izgine v procesu izdelave, še največ pa jih ohrani oz. ima temna čokolada.

Čokolado delimo na več vrst glede na količino kakavovih delov in mleka. Lahko je temna, mlečna, bela ali pa blond. Temna vsebuje zelo malo mleka in velik delež kakava, mlečna ima sladek in blag okus, bela vsebuje vanilijo, blond pa je različica bele čokolade s priokusom karamele.

 

Sledkovi novinarji  in DRT vas vljudno vabimo na obisk organiziranih dejavnosti in vam želimo uspešen konec šolskega leta 2018/2019 ter omamno sladke počitnice!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja