Teden gledališča: Gledališče ni samo dogodek, je doživetje

Konec marca se že vrsto let vrstijo dnevi posvečeni različnim oblikam gledališč – 20. marca je svetovni dan gledališča za otroke in mladino, 21. marca svetovni dan lutk in 27. marca svetovni dan gledališča.

Ob tej priložnosti pa bi omenili in pohvalili GCC gledališko skupino Središče, ki je bila tudi v tem šolskem letu zelo aktivna. Središčniki so letos pripravili Wildovo dramsko uspešnico Salomo, ki si jo lahko ogledate danes, 27. 3. in jutri, 28. 3., ob 20.00. Ponovitve bodo 5. in 6. 4. 2018

Vsi ki smo že obiskali gledališče vemo, da gledališče ni le javna ustanova, kjer moramo upoštevati bonton, vendar vedno ko vstopimo, čutimo vznemirjenje.  Vznemirjenje ki ne mine dokler, gledališča zopet ne zapustimo. Pa je prav zaradi tega gledališče doživetje? Zakaj je gledališče boljše od kina? Zakaj obiskovati gledališča? Verjetno si vsi tisti, ki berete ta članek postavljate podobna vprašanja. Ker pa smo novinarji Sledka izjemno radovedni, bomo na ta vprašanja odgovorili za vas.

Ali ti je gledališče doživetje ali ne, to je stvar posameznika, vendar nedvomno se ob gledaliških predstavah vedno znova sprašujemo, kako da igralci nikoli ne pozabijo besedila, kako da jih ni strah nastopanja? Prav to so dejstva, ki gledališče naredijo živo. Igralci so tisti, ki vlagajo ure in ure dela in predanosti, da za nas »lajične« gledalce, pripravijo čudovito predstavo in le ti omogočajo, da gledališča ostajajo polno zasedena, zato jih naslednjič nagradite z bučnim aplavzom J.

Ko se odločamo, ali so gledališča boljša od kinematografov in obratno, gre zopet za osebno mnenje, vendar nedvomno v gledališčih dobimo občutek sodelovanja v predstavi sami, ko nas igralci prijazno nagovorijo. V kinematografih pa vse razen slike in gledalcev, ki skrbno hrustajo kokice in srebajo pijačo, mrtvo. V kinih ne dobimo občutka povezanosti, saj je vse pripravljeno v naprej.

Zatorej si ob svetovnem dnevu gledališča vzemite nekaj časa, in zavijte v mestno gledališče (ali pa na GCC 🙂 ) ter z bučnim aplavzom nagradite nastopajoče. Tako boste postali hrana za njihova ušesa, da bodo še vnaprej navduševali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja