TEDEN EVROPE NA GCC 2021 (9.-14. 5. 2021)

Tudi letošnje leto bomo na GCC tradicionalno počastili dan Evrope (9. 5.) z evropskim tematskim tednom, ki ga tokrat v okviru progama Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v katerem že več let sodelujemo tudi na GCC, pripravljamo v sodelovanju s Sledkom, Konfucijevo učilnico Celje in ciklom Koristnost nekoristnega.

9. maja v Evropski uniji obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. 9. maj je pomemben datum tudi za svetovno zgodovino, saj velja, da se je ta dan z dokončno kapitulacijo Nemčije končala II. svetovna vojna.

V tednu Evrope 2021 pa za vas pripravljamo nagradni kviz, 2 spletni predavanji, tradicionalni glasbeni dogodek na rondoju za šolo in kulinarični večer v Celjskem mladinskem centru.

EU NAGRADNI KVIZ (9.-11. 5. 2021)
Od 9. 5. do 11. 5. (20.00) se lahko potegujete za tri nagrade, in sicer v spletnem kvizu, ki ga najdete na Kahootu.

https://kahoot.it/challenge/05117970?challenge-id=6972e1b9-c2ba-4ccf-9314-4505aed3fb5b_1620291335285

Game PIN: 05117970

EVROVIZIJA NA GCC (sreda, 12. 5., 10.30-11.30 na rondoju za šolo)

Če bo lepo vreme, bomo v sredo med glavnimi odmori (10.30–11.30) na rondoju za šolo z zasedbo The Šlagers pripravili čisto pravi evropski koncert ? Vljudno vabljeni!

EVROPSKA WEBINARJA (12. 5. ob 17h in 13. 5. ob 16h)

  • VEGANSTVO – MORALNA NUJNO ALI ZGOLJ MODNA MUHA?

Sreda, 12. 5., 17.00, MS Teams

Že samo v štirih letih se je število ljudi, ki so se odločili, da se bodo zaradi zdravja, okolja in predvsem zaradi moralnih zadržkov odpovedali živalskim izdelkom, podvojilo. V luči naglih sprememb v dojemanju položaja neljudi v naši družbi še vedno prevladuje mnenje, da ni napak izkoriščati živali za hrano, obleko in zabavo. Je veganstvo resnično moralna nuja, gre le za novodobno muho ali še huje, za skrajno in nevarno ideologijo?

Vabimo vas, da odgovore na ta in podobna vprašanja poiščete v najnovejšem webinarju v okviru sklopa Koristnost nekoristnega, ki je tudi del dogajanj v tednu Evrope na GCC. Naš dijak Matevž Bervar, 4. d, maturant iz filozofije in biologije, bo natančno predstavil etično veganstvo iz filozofskega in praktičnega vidika ter analiziral večino argumentov, ki jih slišimo v prid in proti tej kontroverzni moralni poziciji. Približno štiridesetminutni predstavitvi bo sledila še priložnost, da sodelujoči postavijo vprašanja, izrazijo argumentirana mnenja ali se spustijo v debato.

Prijave zbiramo do 11. 5. na https://forms.gle/JnJhxrb2XnmpnLco9 Prijavljeni bodo povezavo do dogodka po e-pošti prejeli na dan dogodka.

  • SPLETNO SREČANJE Z GREGORJEM OBREZOM – Na krilih zmaja: o vzporedni resničnosti, samoiskanju in multikulutrnih veščinah

Četrtek, 13. 5., 16.00, MS Teams

Gregor Obrez prihaja iz Dobja in je nekdanji dijak GCC ter nekdanji član vokalne zasedbe Oktet 9. Magistriral je iz sinologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, nato pa je v Pekingu naredil magisterij iz mednarodne politike. Bivanje na Kitajskem je korenito spremenilo njegov pogled na svet in o svojih doživetjih in pogledih bo spregovoril na tokratnem webinarju.

Prijave zbiramo do 1 ure pred začetkom webinarja na povezavi https://forms.gle/vpi8iv1tWWzRm6s8A

Povezavo boste prejeli na vaše e-mail naslove tik pred začetkom webinarja.

VINA IN SIRI EVROPE (v sodelovanju z MCC,  petek, 14. 5., ob 19. uri)

* samo za polnoletne
V petek, 14. maja, boste lahko na letnem vrtu MCC preizkušali evropska vina in sire. Vabljeni, prijave so obvezne na info@mc-celje.si. Več informacij najdete na https://www.mc-celje.si/dogaja_2/Degustacijski_vecer_Vina_in_siri_1/

EVROPSKA VAS 2021

Evropska vas 2021 Gimnazija Celje – Center je tudi letos sodelovala v projektu Evropska vas. Pod drobnogled smo vzeli Poljsko. Proučevali smo njene geografske značilnosti, državne simbole, jezik, kulinariko in etnografske posebnosti. Spoznavali smo kulturne znamenitosti in nekatere od njih tudi likovno upodobili. Dijaki so se naučili plesati mazurko. Zaključno prireditev, ki naj bi bila v petek, 7. maja, v središču mesta, so morali organizatorji zaradi trenutnih omejitev žal že drugič zapored odpovedati. Geografske značilnosti so dijaki tretjih letnikov proučevali pod mentorstvom prof. Alje Pristovšek, likovno so ustvarjali dijaki 4. letnika programa predšolska vzgoja pod mentorstvom prof. Tanje Bračun, plesno točko pa so pripravili pod mentorstvom prof. Špele Lužar.

Kratek posnetek najdete na povezavi: https://youtu.be/Mh2qrWO2Wpk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja