Teden EU na GCC

Bliža se 9. 5., ki ga v Evropi praznujemo kot Dan Evrope, saj se je na ta dan pred 73 leti končala II. svetovna vojna. Na GCC bomo praznik obeležili s tematskim tednom in pestrim dogajanjem, ki nas bo s preostalimi Evropejci in evropskimi državami zbližalo na kulinarični in kulturni način. Tokrat Sledkovi novinarji sodelujemo s profesorico Valerijo Zorko in dijaki vključenimi v program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, ki ga že drugo leto izvajamo na GCC.

Čez cel teden boste dijaki, ki ste prijavljeni na šolsko malico, lahko na meniju izbrali jedi iz različnih evropskih držav. Vsi, ki niste prijavljeni, pa ste prav tako vabljeni v kantino, kjer boste lahko kupili topli obrok iz kulinarične ponudbe evropskih držav.

Ponedeljek, 7. 5., bo namenjen evropskim jezikom. Dijake in profesorje vabimo, da v avli šole vzemete kartonček z izbranim sporočilom v različnih evropskih jezikih. To sporočilo lahko predate naprej – povejte ga prijatelju, simpatiji, sošolco ali sošolki, učitelju in tako širite znanje evropskih jezikov. 5. šolsko uro (11.35) vas vabimo v šolsko knjižnico, kjer bo Maj Mravljak, 2. b, pripravil kratko predstavitev Estonije in programa MEP (Model European Parliament). Maj je bil letošnji vodja slovenske delegacije na mladinski simulaciji Evropskega parlamenta, ki je februarja potekala v Talinu.

V torek, 8. 5., bomo v avli šole podrobneje predstavili Francijo. Vabimo vas, da se med glavnimi odmori ob spremljavi šansonov posladkate s čisto pravimi francoskimi rogljički oz. croissanti. Ste vedeli, da sicer ta pekovska poslastica originalno ne izhaja iz Francije ampak iz Avstrije? To in še kaj, vam bomo skušali predstaviti tudi novinarji Sledka s tematskimi članki. Ta dan bomo GCCjevke in GCCjevci tradicionalno sodelovali tudi pri projektu Evropska vas, ki ga tokrat v Celju pripravlja III. OŠ. Predstavljali bomo Irsko. Ob 11.35 vas vabimo v šolsko knjižnico, kjer bo Maja Silovšek, 2. i, pripravila predstavitev 3-mesečnega šolanja na Danskem, ki se ga je v začetku šolskega leta udeležila s pomočjo programa AFS.

V sredo, 9. 5., nam bodo glasbeniki glavni odmor popestrili z glasbo, ki prihaja iz razičnih koncev EU. Ob 11.35 vas vabimo v šolsko knjižnico, kjer bodo dijaki programa predšolska vzgoja pripravili predstavitev Erasmus+ prakse v vrticih v Španiji in na Irskem. Predstavitev bomo v okviru GCC izobraževalnega središča za predstavnike vrtcev iz regije pripravili tudi popoldan.

Četrtek, 10. 5., bo minil v znamenju velikega GCC EU kviza. Tudi tokrat se boste trije srečneži, ki boste pravilno odgovorila na »evropska vprašanja« potegovali za simpatične simbolične nagrade. Odgovore lahko oddate v škatlo pri dežurni mizi v pritličju šole. 2. uro (8.50) bo naša nekdanja dijakinja Pascale Emily Jurenec, doktorantka FDV in mladinska delegatka Sveta Evrope v šolski knjižnici pripravila dvourno delavnico o svobodi govora. Prijave na https://goo.gl/forms/CrdXsmA1pWHLyVOH2 do 7. 5. 2018!
Ob 11.35 bomo v šolski knjižnici gostili češko študentko Kristýno Zsemlovicsovo, ki se ta semester v Sloveniji mudi v okviru Erasmus+ izmejave. Predstavila nam bo svoj pogled na EU in možnosti, ki jih ta ponuja mladim, še posebej pa temo, ki se ji posveča tudi v diplomski nalogi (migracije in integracije migrantov v EU).

Evropski teden bomo zaključili v petek, 11. 5., s Prešernom in Cankarjem. V avli šole bodo razstavljeni prevodi njunih del v evropske jezike, ob 11.35 pa bomo nekaj teh prebrali tudi v šolski knjižnici in ju predstavili kot velika Evropejca, ki sta s svojim delom in mislijo že davno pred uradnim evropskih združevanjem sanjala idejo o povezanem svetu, prostim nacionalnih spon.

Vabljeni, da se aktivno vključite v pestro dogajanje na šoli in se pobližje spoznate z Evropsko unijo in evropskimi državami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja