TEDEN ČOKOLADE NA GCC

Milka, Gorenjka, Toblerone, Kinder, Lindt, Ferrero Rocher, Merci, Mars, Bounty, Twix… Jo imate rajši v obliki bonbonov, pralin, preliva ali kar v najbolj klasični obliki, tablici? Bela, mlečna ali temna? Z lešniki, čilijem, rižem, suhim sadjem? Katera pa je vaša najljubša?

Danes si marsikdo težko predstavlja življenje brez čokolade. Je vsestransko uporabna in nepogrešljiva, kajti brez nje čokoladna torta ne bi bila čokoladna torta, vroča čokolada pa sploh ne bi obstajala. Kljub njeni razširjenosti pa ima čokolada bogato zgodovino, ki sega že res daleč nazaj, v tako imenovano Mezoameriko.

Mezoamerika

Zgodba o čokoladi se je začela že v daljni civilizaciji Majev in Aztekov, ki so kot prvi odkrili čokolado in ni čudno, da so kmalu začeli kakavovce gojiti tudi na plantažah. Sicer je bila sprva na voljo le v obliki grenkega penastega napitka, katerega so Azteki označevali za »božji napitek,« ki naj bi človeku omogočal povečanje modrosti in moči. Ravno zaradi tega, ker je čokolada veljala za hrano bogov je bila skozi zgodovino zelo cenjena in temu primerno tudi draga. V nekaterih starih civilizacijah so bila kakavova zrna uporabljena celo kot valuta.

Da je čokolada sploh zapustila Južno Ameriko gredo zasluge Špancem, Portugalcem in Holandcem(Nizozemcem), večjo prepoznavnost v Evropi pa je doživela 17 let po tem, ko jo je Kolumb pripeljal na evropska tla. Takrat so cesarja Montezumo prvič seznanili z pripravo čokoladnega napitka, ki ga je slednji spil vedno preden je obiskal katero od svojih ljubic. Španski osvajalci so zato kmalu začeli verjeti, da čokolada deluje kot afrodiziak in to ugotovitev so z veseljem razširili po vsej Evropi. Španci so svoj monopol nad čokolado zadržali do 17. stoletja. Tedaj je Italijan, Antonio Carletti, odkril in z javnostjo delil recept za sladko različico čokolade, v katerega so se ljudje takoj zaljubili.

Čokolada se je v obliki sladkega ali grenkega napitka v Evropo uvažala kot pijača do 19. stoletja. Leta 1828 je bila na Nizozemskem izumljena kakavova stiskalnica, kar je bil prvi korak k izdelavi oblike kot jo poznamo danes. Zgodovinarji niso povsem enotni, kdo je prvi proizvedel čokolado v tablicah, toda angleška družina Fry trdi, da so bili prvi, ki so na ta način služili denar.

V 20. stoletju, po 1. svetovni vojni je čokolada postala širše dostopna vsemu prebivalstvu, trgovci pa so seveda zavohali tudi priložnost, da bi jo prodali otrokom. Tako so začeli čokolado pakirati v privlačno embalažo, kot jo poznamo še danes.

Čokoladne praline

Ali ste vedeli, da …

Največja čokolada na svetu
  • je čokoladnica Cukrček, 15. aprila 2016 v Radovljici, pripravila čokolado s površino 140,32 m2, ki se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov 2017?
  • med bolj znane čokoladnice v Evropi štejemo tudi Čokoladnico Zotter, ki se nahaja v Avstriji. Poleg degustiranja neskončno mnogo različnih vrst čokolade, si dogajanje lahko popestrite tudi z ogledom mini živalskega vrta, pokopališča čokolad, čokoladnega teatra, adrenalinskega parka in še mnogo drugega?
  • je svetovno filmsko uspešnico Čarli in tovarna čokolade financiral Quaker Oats, lastnik vplivne tovarne čokolade, ki je s pomočjo filma oglaševal svoj novi izdelek »Wonka Bar candy«?
  • je čokoladno mleko učinkovita pijača za okrevanje po napornem treningu?
  • se v Šanghaju in Hong Kongu ne prodaja čokolada v modri embalaži, saj Kitajci modro barvo asociirajo s smrtjo.
Čokoladno mleko
Zotterjevo pokopališče čokolad

1 Komentar

  1. Pingback: 29. november – svetovni dan “ČOKOLADE” – Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja