Teden čokolade: Čokolada danes

V prejšnjem članku o čokoladi (povezava:) ste lahko prebrali razvoj čokolade, kako je čokolada pravzaprav nastala in se razvila vse do danes. Tokrat pa vam razkrivamo, kako je čokolada cenjena in uporabljena v današnjih časih. 

Priljubljenost čokolade je pomenila začetek popolnoma nove industrije. Dandanes je kakav tretje najbolj cenjeno potrošniško blago na svetu, takoj za sladkorjem in kavo. Kakavova semena vsebujejo 20 % beljakovin, 40 %  ogljikovih hidratov in 40 % maščob, zato so polnovredno živilo.

Danes kakav pridelujejo povsod v tropih. Dragocena semena pridelujejo najrevnejše države Južne Amerike, Afrike in Azije. Plantaže so v lasti multinacionalk. Dobro organizirana mreža odkupovalcev in preprodajalcev kakava neprestano zmanjšuje zaslužek revnih pridelovalcev, ki prejmejo le okoli 6 % cene, ki jo za čokolado plačajo potrošniki v bogatih državah. Pred 30 leti je njihov zaslužek znašal 16 % cene čokolade. Danes morajo številni pridelovalci kakava preživeti z manj kot 1,25 ameriškimi dolarji na dan, kar je pod mejo absolutne revščine.

Kompleksen okus čokolade sestavljen iz več kot petsto različnih okusov, ki jih dodajo čokoladni masi med posameznimi postopki njene obdelave. Torej je v čokoladi več okusov kot v kateri koli drugi hrani. Prav zato pa se, zlasti v zadnjem času z razvojem sodobne kulinarike, ki slovi predvsem po nenavadnih kombinacijah sestavin vse bolj uveljavlja tudi kot komponenta v slanih jedeh. Najbolj pogosta je kombinacija čokolade in čilija, ki ohranja stik s koreninami uporabe te vsestranske sestavine.

Poznamo tri tipe čokolade in sicer:

  • mlečna čokolada(vsebuje 30 – 40% kakava
  • temna čokolada( vsebuje 60 – 99% kakava)
  • bela čokolada( brez vsebnosti kakava)

Grenkobo daje čokoladi kakav, torej, več je kakavovih delcev, bolj je grenka in bolj zdrava. Teobromin, grenak alkaloid, ki je sestavni del čokolade, ima isti učinek kot kofein, na nas deluje poživljajoče in tudi zasvajajoče. Epikatehin in katehin sta flavonoida in močna antioksidanta, katerima pripisujejo celo protirakavo delovanje. Feniletilamin deluje na nas stimulativno in izboljšuje naše počutje. L-triptofan pa je najpomembnejša sestavina v čokoladi in ta vpliva na naše počutje tako, da zmanjšuje tesnobo, izboljšuje apetit in spanec. To so le nekatere od 300 snovi, ki jih čokolada vsebuje in glede na to, kako delujejo na nas, lahko rečemo, da je čokolada zdravo živilo, seveda, če je zaužito v primernih količinah.

In ker nas osrečuje in razvaja njen okus in vonj, si jo lahko privoščimo tudi drugače. Lahko v obliki parfuma, prvi tak parfum z vonjem čokolade se imenuje Angel in katerega oče je modni kreator Thierry Mugler. Čokolada je še kako dobrodošla tudi v kozmetične namene, saj ima naravnost čaroben učinek na našo kožo.

Poznamo tudi« body painting«, poslikavo telesa z raztopljeno čokolado. Najbolj zagnani ljubitelji čokolade  pa lahko uživajo v sladkih modnih revijah, imenovanih Salon du chocolat, katere se vsako leto odvijajo v eni od svetovnih prestolnic kot so New York, Pariz, Tokio, Moskva, Peking in Šanghaj. Manekenke so oblečene izključno v čokoladne kreacije.

Sledko pa je raziskal tudi Pravično trgovino, s katero skušajo humanitarne organizacije ozavestiti potrebo po pravičnejši delitvi dobrin na našem planetu. Več o tej temi pa v naslednjem članku. 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja