Teden čokolade #2: ŠKODLJIVI UČINKI ČOKOLADE NA ZDRAVJE

V prejšnem članku smo vam predstavlili 10 pozitivnih učinkov prave temne čokolade na naše telo in zdavje (članek si lahko preberete tukaj), danes pa vam predstavljamo še drugo plat čokolade – negativne učinke, ki niso le odvečne kalorije …

Čokolada spodbuja izločanje želodčne kisline, lahko povzroč prebavne motnje, alergične reakcije, mozolje, karies … Izogibati bi se ji morali zlasti tisti, ki trpijo zaradi migren. Čokolada namreč vsebuje tiramin, snov, ki lahko sproži migrenski glavobol. Strokovnjaki so prepričani, da je gibanje še vedno najboljše »zdravilo« za slabo razpoloženje in da čokolada ne bi smela biti stalnica na našem »jedilniku«.

Če ste se že kdaj prenajedli čokolade, verjetno poznate njene negativne učinke. Čokolada je eno izmed glavnih živil, ki povzročijo dvigovanje želodčne kisline in »zgago«. Za to naj bi bila kriva substanca imenovana teobromin, ki naj bi preveč sprostila mišico požiralnika, zaradi česar lahko kislina prehaja iz želodca. Poleg tega ima ta substanca podobne učinke kot kofein, zaradi česar lahko čokolada pripomore k povišani energiji.

Teobromin pa ni edina substanca z negativnim prizvokom. Kar nekaj snovi, ki se nahajajo v temni čokoladi je nekoliko strupenih – tako za živali, kot za ljudi. Poleg tega čokolada vsebuje precej »nečistoč«, ki izvirajo iz narave. Ni redko, da se v čokoladi znajdejo sledi plesni in škodljivcev, ki so sicer pogosto prisotni tudi v kavi in drugih priljubljenih semenih.

Se vam pri pogostem uživanju čokolade pojavijo mozolji in akne? Kaj natančno vpliva na pojav aken po uživanju čokolade še ni natančno znano, a znanstveniki večino krivde pripisujejo predvsem substancam, ki so čokoladi primešane in ne toliko samemu kakavu. Kljub temu pa je skoraj gotovo, da bo pogosto uživanje čokolade slabo vplivalo na vašo kožo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja