Teden čokolade #2: Pozitivni učinki čokolade

Za ljubitelje čokolade imamo veselo novico: ČOKOLADA IMA ŠTEVILNE KORISTI ZA ZDRAVJE!

Da, prav ste prebrali … Glede na raziskave je čokolada med drugimi povezana tudi z manjšim tveganjem za možgansko kap ter bolezni srca. Ta ultimativna hrana, ki izboljša razpoloženje ter nudi užitek v prekomernih količinah seveda ni najbolj zdrava, a če jo znamo pravilno uživati in če izberemo pravo čokolado, torej temno čokolado z vsaj 70 % kakava, lahko resnično koristi našemu zdravju.

Čokolada je dobra za srce, cirkulacijo krvi in možgane, koristna pa je tudi pri avtizmu, debelosti, diabetesu, Alzheimerjevi bolezni ter staranju nasploh. Sledkovi novinarji smo za vas poizkali 10 najpodogostejših pozitivnih učinkov dobre čokolade na telo:

1. ČOKOLADA JE DOBRA ZA SRCE IN CIRKULACIJO KRVI
Nedavna študija je pokazala, da temna čokolada pomaga pri obnovi prožnosti arterij, hkrati pa preprečuje belim krvnim celicam, da bi se lepile na stene žil, kar pa je pogost vzrok za zamašitev arterij.

2. ČOKOLADA ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA MOŽGANSKO KAP
Raziskave opravljene na Finskem so pokazale, da uživanje čokolade znižuje tveganje kapi in to za kar neverjetnih 17 odstotkov, kar je pokazala raziskava v kateri so sodelovali moški.

3. ČOKOLADA JE BOGATA Z MINERALI
Temna čokolada je polna koristnih mineralov kot so kalij, cink ter selen. 100 gramov temne čokolade (70 % kakava ali več) zagotavlja kar 67 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa železa.

4. ČOKOLADA ZMANJŠUJE HOLESTEROL
Konzumacija kakava dokazano zmanjšuje ravni slabega holesterola ter dviguje raven dobrega holesterola, kar pa lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

5. ČOKOLADA JE DOBRA ZA NAŠO KOŽO
Flavonoli v temni čokoladi lahko zaščitijo kožo pred poškodbami sonca.

6. ČOKOLADA NAM LAHKO POMAGA SHUJŠATI
Res je, čokolada nam lahko pomaga shujšati. En kos dobre čokolade, ki jo stopimo na jeziku 20 minut pred obrokom, v možganih sproži hormon, ki nam daje občutek sitosti. Prav tako lahko po koncu obroka z enako velikim kosom čokolade ter enakim postopkom preprečimo kasnejše poseganje po prigrizkih.

7. ČOKOLADA JE DOBRA ZA MAMICE IN DOJENČKE
Finska študija je pokazala, da čokolada zmanjšuje stres pri nosečnicah in da so se otroci takih mamic nasmehnili pogosteje kot pa otroci tistih mamic, ki čokolade niso jedle.

8. ČOKOLADA LAHKO PREPREČI DIABETES
Morda zveni noro, a kakav dokazano izboljša občutljivost na inzulin. Tako lahko temna čokolada – seveda v zmernih količinah – odložu ter prepreči nastanek sladkorne bolezni.

9. ČOKOLADA JE DOBRA ZA MOŽGANE
Flavonoli so tisti, ki zmanjšajo izgubo spomina pri starejših ljudeh. Protivnetne lastnosti temne čokolade so se izkazale kot koriste pri zdravljenju možganskih poškodb, kot je npr. pretres možganov.

10. ČOKOLADA IZBOLJŠA RAZPOLOŽENJE
Čokolada vsebuje feniletilamin ali “molekulo ljubezni”, ki je enak kemični substance, ki v naših možganih poskrbi za občutek zaljubljenosti. Feniletilamin tako spodbuja naše možgane, da za dobro počutje sprostijo endorfine.

Če pa se želite prepričati na lastne oči, hitro poiščite pravo čokolado, jo odvijte in pojejte! 😉

1 Komentar

  1. Pingback: Teden čokolade #2: ŠKODLJIVI UČINKI ČOKOLADE NA ZDRAVJE | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja