Teden čokolade #2: ČOKOLADA …

… TA SLADKA PREGREHA

Čokolada nedvomno prednjači med sladkarijami. Mnogim je čokolada užitek, pregreha, ki se ji ne morejo in ne želijo odreči.

Zaradi njene mehkobe in izrazitega okusa je čokolada nekaj, kar imajo vsi radi, celo bogovi, saj je strokovno ime kakavovca, ki je temeljna sestavina te pregrehe, božja hrana (theobroma cacao).

Za čokolado že od nekdaj velja, da redi, povzroča mozoljavost, glavobole in druge nevšečnosti, da ne omenim, da so pogosti užitki ob njenem uživanju prežeti z občutkom krivde. Vse pa le ni vendarle tako negativno in uživanje le-te, seveda v omejenih količinah, je celo zaželeno in ima mnoge pozitivne učinke na telo. Priporočena dnevna poraba je do 50 gramov temne čokolade.

V sklopu tematskega tedna čokolade, smo se novinarji Sledka odločili, da vam predstavimo nekaj dejstev o temni pregrehi:

  • Vsakodnevno uživanje čokolade, zmanjšuje tveganje srčnih bolezni za 1/3.
  • Čokolada ima anti-bakterijske učinke v ustih in ščiti zobe.
  • Povprečna tablica čokolade vsebuje približno 8 telesnih delov insektov.
  • Vonj čokolade dvigne možganske valove, ki poskrbijo, da smo bolj sproščeni.
  • Temna čokolada je dobra tudi za vašo kožo. Antioksidant flavonoid, ki ga je največ v temni čokoladi, ščiti kožo pred UV-žarki.
  • Čokolada deluje kot afrodiziak.
  • Zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega napada, vendar pazite, pretirano uživanje ima ravno nasproten učinek.

Sedaj pa se sami odločite ali je čokolada nezdrava ali zdrava!

Dejstvo je, da ima uživanje čokolade pozitivne in negativne učinke, zato je najbolje, da hrano bogov uživamo v mejah normale (meje pa si postavite sami, če si jih lahko J).

Novinarji Sledka želimo vsem dijakom, še posebej srečo želimo maturantom, in vam predlagamo, da zagrizete v kvalitetno temno čokolado, za lažje delovanje možganov. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja