Talent se predstavi: Katja Stropnik, svež veter v vokalni glasbi

Na letošnjem festivalu 3-KONS, ki je potekal v petek, 12. oktobra 2012, smo lahko dijaki Gimnazije Celje – Center prvič videli in predvsem slišali mlado vokalistko, prvošolko Katjo Stropnik. Za vas smo se z njo pogovorili člani Spletkove redakcije.

Glede na to, da si prvošolka, te na šoli še ne poznamo dobro. Kdo si, od kod prihajaš in kaj rada počneš poleg petja?

Moje ime je Katja Stropnik in prihajam iz Celja. Poleg petja se rada ukvarjam s športom, predvsem s smučanjem, saj sem tri leta aktivno trenirala in tekmovala v alpskem smučanju. Kljub temu da v smučanju še vedno zelo uživam, pa je bila strast do glasbe premočna, zato sem ”smučarsko kariero” lani zaključila in se v celoti posvetila glasbi. Poleg petja se intenzivno posvečam tudi učenju klavirja.

Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?

Moja glasbena pot se je začela pri sedmih letih, ko sem se v Glasbeni šoli Celje želela učiti klavir. Ker sem bila za vpis v redni razred prestara, so me napotili v privatno glasbeno šolo, kjer sem se dve leti učila igranja na sintesajzer. Ob tem sem kar štiri leta vijugala na snegu v smučarskih šolah in se zaradi uspehov na otroških tekmovanjih aktivno posvetila izključno smučanju. Kljub napornim treningom in številnim tekmovanjem v Sloveniji in tujini me veselje do glasbe ni minilo in zato sem se že med smučanjem pričela učiti solo petja. Ko sem končala s smučanjem, sem se poleg petja začela lani učiti še klavir.

Kaj najraje prepevaš in katere zvrsti so ti blizu?

Najraje prepevam melodične skladbe z veliko čustvenega naboja. Trenutno mi najbolj ležijo pop balade, vendar sem se poleg tega poskusila še v R&B, soulu, rocku in jazzu.

Letos si se pridružila tudi našemu dekliškemu zboru. Ti je všeč ali raje poješ sama? 

Že v osnovni šoli sem šest let redno obiskovala mladinski in otroški pevski zbor pod vodstvom priznane zborovodkinje Jolande Ipšek Ulrych ter si nabrala veliko izkušenj. Veseli me, da sem lahko tudi na GCC članica dekliškega zbora. V zboru vedno rada pojem, toda nastop z bendom je čisto nekaj drugega. Solo nastop mi pomeni velik izziv, v katerem vedno zelo uživam.

Zakaj si se odločila ravno za Gimnazijo Celje – Center? Se v šoli dobro počutiš?

Na GCC sem se vpisala predvsem zato, ker sem o tej šoli slišala veliko dobrega. Pritegnilo pa me je tudi pestro glasbeno dogajanje na šoli. Ni mi žal, da sem se vpisala na GCC, saj se tukaj počutim odlično.

Prvič si se nam predstavila na 3-KONS-u. Te bomo lahko letos še večkrat videli na šolskih prireditvah? 

Glede na to, da smo se z bendom takoj odlično ujeli in da so bili z mojim prvim nastopom zadovoljni, upam, da bom z njimi še velikokrat nastopila. Profesor Šonc mi je to že napovedal.

Kje se vidiš po končani gimnaziji? Se boš s petjem tudi profesionalno ukvarjala?

Do mature je še daleč, zato o tem še ne razmišljam preveč. Seveda bom nadaljevala s študijem, vendar se za smer še ne morem odločiti. Vsekakor bi se v življenju rada ukvarjala s petjem tudi profesionalno.

Na spletu lahko prisluhnemo tvojim izvedbam pesmi različnih izvajalcev. Bomo lahko kdaj slišali tudi tvoje lastne pesmi?

Seveda. Upam, da se bo to zgodilo kmalu. Idej, kakšna naj bi bila melodija in besedilo, je že kar nekaj.

 

Katjine posnetke si oglejte na http://www.youtube.com/user/KatjaStropnikVideos

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja