Ta veseli dan kulture

Na dan Prešernovega rojstva smo se tudi letos spomnili vseh dijakov, ki so v preteklem letu na kakršenkoli način pripomogli h kulturnemu dogajanju v naši stoletni lepotici. Ob Prešernovih nagradah smo podelili tudi nagrade za naj kratko zgodbo.

Ob začetku pete šolske ure je v matematiki 4 odzvanjala Prešernova Vrba, ki sta jo ob spremljavi Gala Rančigaja zapela Anamarija Klaužar in Matic Gajšek. V nadaljevanju so se nam predstavili dijaki 3.i razreda z izredno domiselno in umetniško predstavo. Ob recitiranju Kosovelovih pesmi so zajeli pomembnejše dogodke iz njegovega življenja, prav tako pa so nas seznanili z utripom tedanjega časa. Dogajanje sta popestrili še dve plesni točki, in sicer nastop Anje Deželak in Sare Sešlar Naraks ter Eme Žurej.

25 kandidatov za naj zgodbo in 14 Prešernovih nagrajencev
Podelitev se je začela s podelitvijo nagrad za naj kratko zgodbo. Letos je razpis potekal že četrtič, udeležilo pa se ga je kar 22 mladih piscev, ki so spisali petindvajset zgodb. Strokovna žirija je nagradila drugošolko Ano – Marijo Pušnik in četrtošolca Mitjo Savinka. Glasovanje za naj zgodbo je tokrat prvič potekalo tudi na Spletku, kjer je po mnenju dijakov zmagala Tamara Ibrić. Sledil je kratek, malce zmeden, a odličen glasbeni nastop skupine Z3RO Z3RO nato pa težko pričakovani trenutek – podelitev Prešernovih priznanj. Prejeli so jih: Timotej Jevšenak, Gea Gračner, Maruša Turnšek, Elena Plahuta, Ema Žurej, Gal Rančigaj, Matjaž Hribernik, Amadej Mravlak, Martin Podmenik, Eva Žgajner, Gašper Marinšek, David Bevc ter skupini The Šlagers in Z3RO in Z3RO.

 

Posebni priznanji za novinarja in prof. Delejo

Letošnja prireditev je bila posebna, saj smo dijaki priznanje podelili tudi izjemno dejavnima novinarjema Štajerskega vala in Novega tednika ter Radia Celje Darji Lojen in Branetu Stamejčiču, ki sta se pred kratkim upokojila in umaknila iz novinarskih vod. Priznanje smo podelili tudi profesorju Gregorju Deleji, vodji kulturno-produkcijske dejavnosti na šoli. Ob prejemu nagrade si je, kot je sam dejal, vzel profesorsko minutko za kratko zahvalo in nekaj vzpodbudnih, a izredno poučnih besed. Prejel je tudi najbolj bučen aplavz občinstva, kar že samo po sebi pove, da je nagrada prišla v prave roke in da ga dijaki zelo podpiramo.

Po podelitvi priznanj so sledile še zaključne misli povezovalcev in nastop skupine Z3RO Z3RO, ki nam je v svojstveni izvedbi odigrala kulturno nepogrešljivo Prešernovo Zdravljico.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja