SVOBODA!? ob 150-letnici Gimnazije Kruševac

Vokalna zasedba Oktet9, ki pod okriljem alumni Društva GCC združuje nekdanje dijake Gimnazije Celje – Center, je v četrtek, 4. 6., s celovečernim koncertom, ki je nastal v sodelovanju z Društvom Slovencev Lipa Kruševac v nabito polnem mestnem gledališču, uspešno predstavila svojo novo cd-ploščo Svoboda!? Obenem je bil koncert tudi darilo Gimnazije Celje – Center dolgoletni partnerski šoli Gimnaziji Kruševac ob visokem jubileju, saj prav ta čas ena najuglednejših srbskih gimnazij, kjer se šola nekaj manj kot 1000 dijakov iz juga Srbije, praznuje 150-letnico ustanovitve.

Več kot 500 gostov iz srbskega šolstva, kulture in politike je prisluhnilo zanimivemu prerezu slovenskih domoljubnih pesmi od kmečkih puntov do konca II. svetovne vojne, fantje pa so v program koncerta vključili tudi srbske umetne in ljudske skladbe. Člane Okteta 9 je ob tej priložnosti na posebnem sprejemu v mestni hiši sprejel tudi župan Kruševca g. Dragi Nestrorović, kjer so predstavniki obeh gimnazij podpisali tudi pismo o nameri za pripravo in uresničitev projektov s področja kulture in trajnostnega razvoja.

Oktet 9 tako uspešno nadaljuje s promocijo nove cd-plošče na kateri so zbrane skladbe iz prelomnih obdobij boja slovenskega naroda za svobodo in enakopravnost. Zgoščenka, ki so jo javnosti predstavili v začetku meseca maja, je tako osvojila občinstvo, tako doma kot tudi na tujem, saj je turneja v Kruševac bila namenjena tudi obisku tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva, ki povezuje nekaj več kot 100 Slovencev živečih na jugu Srbije. Turnejo sta podprla tudi Urad RS za Slovence v zamejstvu in tujini ter Mestna občina Celje.

Oktet 9 v bližnji prihodnosti načrtuje še koncerte v Šmarju pri Jelšah (12. 6.), Celju (17. 6.), Preddvoru (20. 6.) in Sevnici (12. 7.), v začetku meseca julija pa bodo v knežjem mestu gostili tudi odlično srbsko a cappella skupino Musica Viva iz Somborja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja